
Leren in de praktijk
Vind je het lastig om in de schoolbanken te zitten? Maar ben je wel gemotiveerd om nieuwe dingen te leren? Dan is de ‘Leren in de praktijk’ mogelijk iets voor jou. Praktijkleren is een nieuwe manier van leren voor iedereen zonder startkwalificitatie die zich wel graag wil ontwikkelen.
Samen met een praktijkbegeleider ga je op een werkplek aan de slag met verschillende opdrachten waarin je in de praktijk kunt laten zien wat je geleerd hebt. Een lifecoach van KikMaat helpt jou met eventuele andere vragen die je hebt. Als je klaar bent, kun je met een praktijkverklaring bij een andere werkgever gaan werken. Wij helpen je bij het zoeken naar die volgende baan.
1.
Wat is het?
Dit traject biedt jou de kans om, zonder startkwalificatie, in de praktijk te leren. Met de praktijkverklaring die je aan het einde haalt, kom je makkelijker aan een baan.
Er zijn verschillende leerlijnen waar een werkplek aan gekoppeld zit. Jij gaat samen met je contactpersoon van de gemeente kijken welke leerlijn het beste bij jou past. KikMaat en de gemeente werken daarin samen met ROC Tilburg, Yuverta en de Rooi Pannen. Samen met de opleider kijken we welke leerlijn het beste past bij jouw mogelijkheden.
Als je een keuze hebt gemaakt voor een leerlijn en de daarbij horende werkplek, ga je voor een periode van 3 tot 6 maanden aan de slag. Dit is met behoud van uitkering. Je leert niet vanuit de schoolbanken maar vanuit een leerwerkplek. Je krijgt daarbij begeleiding van een praktijkbegeleider op de werkvloer en een lifecoach die je op persoonlijk gebied kan ondersteunen.
De mogelijke leerlijnen (dat noemen we crebo’s) en daarbij horende werkplekken die we aanbieden, zijn:
- Assistent plant, dier of groene leefomgeving bij Yuverta | Leerwerkplek: Groen Xtra
- Assistent logistiek bij ROC Tilburg | Leerwerkplek: Productie en Post & Vervoer en La Poubelle
- Assistent bouwen/wonen/onderhoud bij ROC Tilburg | Leerwerkplek: Gebouwenbeheer
- Assistent dienstverlening & zorg bij ROC Tilburg | Leerwerkplek: De Schoonmaak Coöperatie
- Assistent horeca/voeding/voedingsindustrie bij Rooi Panne | Leerwerkplek: Personeelsrestaurant
- Assistent verkoop/retail bij Rooi Panne | Leerwerkplek: La Poubelle
2.
Wat is het doel?
Het doel is dat je met de praktijkverklaring die je aan het einde haalt, makkelijker aan het werk komt.
In de praktijkverklaring staat wat je geleerd hebt. Voor werkgevers is zo zichtbaar wat je kan en waarom ze jou moeten aannemen. Werkmakelaars van de gemeente gaan samen met jou op zoek naar een passende vervolgbaan.
3.
Hoe lang duurt het?
De gemiddelde duur van dit traject is 3 tot 6 maanden. Dit is afhankelijk van de leerlijn die bij je past en hoe snel je klaar bent met je praktijkopdrachten.
4.
Voor wie is het?
Het traject is bedoeld voor iedereen zonder startkwalificatie (geen diploma havo, vwo en mbo2) die zich graag willen ontwikkelen. We willen op deze manier meer zichtbaar maken voor werkgevers waar jouw kwaliteiten liggen, waardoor de kans groter is dat je wordt aangenomen.
5.
Hoe ziet het contact eruit?
Je bent inmiddels 1 maand bezig met ‘Leren in de praktijk’ en volgt de leerlijn assistent verkoop/retail. Je werkt 3 dagen per week bij La Poubelle in de winkel.
Vandaag start je om 8.00 uur met je collega’s met koffie in de kantine. De teamleider van de winkel neemt de planning door van die dag, zodat iedereen weet wat hij of zij vandaag moet doen. Om 8.30 uur opent de winkel en is iedereen klaar voor weer een drukke dag. Je staat vandaag samen met een collega achter de kassa.
In de middag ga je met je praktijkbegeleider een rollenspel oefenen van een klant die een klacht heeft over een product. Samen neem je door hoe je moet reageren en hoe ook juist niet. Dit is goed gegaan! Weer een praktijkopdracht gehaald.
Aan het einde van de dag komt je lifecoach langs. Je hebt namelijk vragen over je financiën. De lifecoach bekijkt samen met jou wie in jouw netwerk je daarbij kan helpen.