
Leren in de praktijk
Je talenten ontwikkelen en blijven leren is belangrijk. Maar niet iedereen vindt het fijn om in de schoolbanken te leren. Daarom kun je in Tilburg meedoen aan ‘leren in de praktijk’. Je kunt hier aan deelnemen als je werk zoekt, maar ook als je werk hebt, maar geen startkwalificatie hebt.
1.
Wat is het?
Je talenten ontwikkelen en blijven leren is belangrijk. Maar niet iedereen vindt het fijn om in de schoolbanken te leren. Daarom kun je in Tilburg meedoen aan ‘leren in de praktijk’. Je werkt en leert dan op de werkvloer en krijgt daarbij begeleiding van een praktijkopleider. Voer je de werkzaamheden goed uit? Dan krijg je een praktijkverklaring als bewijs. Zo kun je groeien in het bedrijf waar je werkt of bij een andere werkgever. De praktijkverklaring wordt officieel erkend door werkgevers en mbo-instellingen. In deze video krijg je meer informatie over Praktijkleren: https://www.youtube.com/watch?v=eupeBoQlDQI
2.
Wat is het doel?
Je werkt en leert op de werkvloer. Hierdoor is de overgang naar werk makkelijker. Bovendien vergroot je de kans dat je kunt blijven werken met een praktijkverklaring op zak.
Je kunt hier aan deelnemen als je werk zoekt, maar ook als je werk hebt, maar geen startkwalificatie hebt. Is het behalen van een volledig mbo-diploma (incl. entreeopleiding) of een mbo-certificaat vooralsnog niet haalbaar? Dan is praktijkleren ook echt iets voor jou.
3.
Hoe lang duurt het?
Het duurt ongeveer 4 maanden en je bent 17 tot 32 uur per week aan het werk. Dat is inclusief opleiding. Een leermeester begeleidt je in die periode op de werkvloer. Hier leer je verschillende werkprocessen. Hoe lang het precies duurt ligt ook aan jouw tempo en aan hoeveel uur je werkt.
4.
Voor wie is het?
Praktijkleren is interessant als je nog geen diploma (startkwalificatie) hebt en moeite hebt om te leren:
- Voor zowel werkenden als werkzoekenden zonder startkwalificatie
- Je staat niet ingeschreven bij een school
- Je hebt moeite om een MBO opleiding (niveau 2) te volgen
- En je moet in staat zijn om minimaal 30% van het minimumloon te verdienen.
- Je spreekt voldoende Nederlands (A1 niveau tot A2 niveau).
5.
Hoe ziet het contact eruit?
Je hebt contact met het Leerwerkloket, de school en de werkgever. Op de werkvloer krijg je begeleiding van een leermeester. Samen met de leermeester en de school bepaal je welke werkzaamheden je gaat leren. Heb je meer begeleiding nodig? Dan vragen we de hulp van een lifecoach.