Foto van bankbiljetten en spaarpot

Energie besparen en betalen

We zien dat steeds meer mensen moeite hebben om de energiekosten te betalen. Maak jij je zorgen of je jouw energierekening nog wel kunt betalen? En wil jij weten hoe je zelf energie kunt besparen? Op deze pagina vind je informatie die te maken heeft met energie bespaartips, energieadvies aan huis, energietoeslag en het prijsplafond.

 

Energietoeslag

Als je een laag inkomen hebt, kun je een energietoeslag krijgen. Met dit extra geld kun je een deel van de energiekosten betalen. Ook als je student bent met een zelfstandige woning. Aanvragen kan tot en met 31 december 2022.

Energietoeslag aanvragen 

Bespaartips

We geven je simpele tips om te besparen op gas en stroom. Tips die weinig/geen geld kosten, maar je energierekening wel flink verlagen. Besparen op de energiekosten?

Bekijk hier de bespaartips

Advies aan huis

Wil je aan de slag in je koop- of huurwoning? Bekijk wat je kunt doen, welke subsidies en leningen er zijn en hoe we je kunnen helpen.

Gratis Energiebox
Benieuwd naar wat je kunt besparen? Maak dan een afspraak met een energiecoach. De energiecoach komt bij je thuis en geeft gratis tips hoe je minder stroom en gas kunt gebruiken. Ook krijg je een Energiebox cadeau met daarin onder andere ledlampen en een tochtstrip.

Maak een afspraak met de energiecoach

 

Voor woningeigenaren
Isoleren, zonnepanelen plaatsen, een warmtepomp installeren: wat is de juiste oplossing voor jouw woonsituatie? Een energieadviseur vertelt je wat je het beste kunt doen om jouw woning energiezuiniger te maken en geeft je handige tips. Als inwoner van de gemeente Tilburg krijg je korting op een onafhankelijk energieadvies.

Maak een afspraak met de energieadviseur 

Prijsplafond en korting

Prijsplafond
De overheid heeft een belangrijke maatregel genomen om de energierekening voor iedereen te verlagen: het prijsplafond. Een prijsplafond is een maximale prijs die je betaalt voor je stroom en gas. Dit plafond ligt een stuk lager dan de huidige, variabele marktprijzen. Het verschil tussen het plafond en de marktprijs betaalt de overheid.

Verbruiksplafond
Het prijsplafond geldt tot 1200 kuub gas en/of 2900 kwh stroom. Dat noemen we een verbruiksplafond. Gebruik je meer dan 1200 kuub gas en/of 2900 kwh stroom? Dan betaal je voor je energieverbruik boven het prijsplafond het tarief uit je energiecontract.

Korting op de energierekening
Het prijsplafond gaat in op 1 januari 2023. In november en december 2022 ontvang je € 190 korting op je energierekening. Je energieleverancier houdt dit bedrag in op je energierekening. Hier hoef je niets voor te doen.