GA TERUG
Taalles en trajecten Verblijfs­vergunning voor 2022

Zelf taalles regelen

Heb je voor 1 januari 2022 een brief gekregen van DUO waarin staat dat je inburgeringsplichtig bent? Dan regel je zelf je taalles. Je kunt verschillende soorten taallessen kiezen. Als je al beter Nederlands spreekt kies je voor een cursus Nederlands als tweede taal. Is je Nederlands nog niet zo goed? Dan kies je een inburgeringscursus of een alfabetiseringscursus.

1. Wat is het?

Heb je voor 1 januari 2022 een brief gekregen van DUO waarin staat dat je inburgeringsplichtig bent? Dan regel je zelf je taalles. Je zoekt zelf een taalschool uit via de website www.zoekinburgerschool.nl.

Je kunt verschillende soorten taallessen kiezen. Als je al beter Nederlands spreekt kies je voor een cursus Nederlands als tweede taal. Is je Nederlands nog niet zo goed? Dan kies je een inburgeringscursus of een alfabetiseringscursus.

Heb je niet genoeg geld om de lessen te betalen? Vraag dan een lening aan bij DUO.

Aan het einde van de taallessen doe je het inburgeringsexamen. Als je dat haalt heb je inburgeringsdiploma. Dit moet binnen 3 jaar.

2. Wat is het doel?

Je leert de Nederlandse taal en  samenleving kennen. Aan het einde kun je het inburgeringsdiploma halen.

3. Hoe lang duurt het?

Je hebt maximaal 3 jaar de tijd om je inburgeringsdiploma te halen.

4. Voor wie is het?

Voor statushouders die voor 1 januari 2022 inburgeringsplichtig zijn geworden.

5. Hoe ziet het contact eruit?

Je regelt deze taallessen zelf. Heb je een klantregisseur omdat je een uitkering van de gemeente hebt? Dan kan de klantregisseur samen met je kijken welke taalschool bij je past. Je praat ook met je klantregisseur over hoe het gaat met je taallessen.

Andere onderdelen van Taalles en trajecten Verblijfs­vergunning voor 2022