Foto van mensen met verhuisdozen
Inkomen & Schulden
GA TERUG Nieuwsoverzicht
21-10-2022

Samenwonen op proef blijft

Een periode op proef samenwonen, zonder gevolgen voor je uitkering: in Tilburg kan het. Pas als u na de proefperiode blijft samenwonen, past de gemeente de uitkering aan. Hebt u een relatie en wilt u gaan samenwonen? Maar twijfelt u nog of het samen gaat lukken? Dan is samenwonen op proef iets voor u. Dit noemen we nu de ‘kennismakingsperiode’.

Hoe werkt het?

U geeft vooraf door aan uw contactpersoon dat u wilt gaanvsamenwonen. U en uw partner houden allebei de eigen woning aan en betalen de woonkosten (huur/ hypotheek, energie, water en verzekeringen) door. Na maximaal 6 maanden kiest u of u blijft samenwonen of weer apart gaat wonen. U spreekt samen met uw contactpersoon vooraf af hoe lang u gaat samenwonen op proef.

 In het kort de regels:

 • U meldt vooraf dat u wilt gaan samenwonen aan uw contactpersoon. Dat mag via de mail;
 • U houdt beiden uw eigen woning aan en betaalt hiervoor alle vaste lasten (huur/hypotheek, energie, water en verzekeringen);
 • We spreken vooraf met u af hoeveel maanden u nodig hebt om te besluiten of u blijft samenwonen;
 • U laat uw contactpersoon voor het einde van deze periode weten of u blijft samenwonen of niet;
 • U geeft het meteen door aan uw contactpersoon als er iets verandert, of als u besluit om niet meer samen te wonen.

Als u blijft samenwonen hebt u geen recht meer op een uitkering als alleenstaande (ouder). Misschien hebt u samen recht op een uitkering voor een echtpaar. Dat hangt af van het inkomen en vermogen van uw partner.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • U en uw partner hebben een liefdesrelatie.
 • U en uw partner zijn niet getrouwd en hebben ook geen geregistreerd partnerschap;
 • U en uw partner hebben samen geen kinderen;
 • U en uw partner hebben eerder samen geen uitkering gehad;
 • U en uw partner wonen nog niet samen en hebben niet eerder samengewoond;
 • Heeft uw partner een uitkering in een andere gemeente?  Geef dan ook daar door dat u gaat samenwonen.
 • U houdt beiden uw woning aan en blijft ook ingeschreven staan in het bevolkingsregister.
 • U vertelt de verhuurder dat u (tijdelijk) gaat samenwonen.
 • U hebt niet eerder gebruik gemaakt van de kennismakingsperiode.

Meer informatie

Het samenwonen op proef is getest van september 2021 tot september 2022. Dit leverde positieve reacties op en waardering van deelnemers. Op proef samenwonen leidde vaak tot blijvend samenwonen en rust voor alle betrokkenen, omdat ook de financiële gevolgen van samenwonen duidelijk worden. En ook voor deelnemers die besloten om niet definitief te gaan samenwonen, was de proef een succes: zij hebben het samen in alle rust kunnen proberen en zijn de eigen woning niet kwijt. Daarom gaat de gemeente door met samenwonen op proef, onder de naam ‘kennismakingsperiode’.

Gerelateerd nieuws

Verblijf buitenland of buiten Tilburg

22-03-2023 Geef jouw vakantieplannen of verblijf in het buitenland altijd aan ons door. Ook als je in Nederland blijft. Weet je al wanneer je in het buitenland bent of buiten Tilburg verblijft? Het formulier vindt je op www.tilburg.nl/vakantie. Je kunt ook een papieren versie halen bij de balie van Werk en Inkomen. Volg je een re-integratietraject? …
Foto van stadsstrand Tilburg
Inkomen & Schulden

Aangepaste openingstijden Werk & Inkomen

22-03-2023 Wij zijn op donderdag 30 maart vanaf 14 uur gesloten in verband met een afdelingsdag. Op vrijdag 7 april (Goede vrijdag) zijn we alleen telefonisch bereikbaar. Ons kantoor is de hele dag dicht op: Maandag 10 april (Pasen) Donderdag 27 april (Koningsdag)
Inkomen & Schulden

Tijdelijk Noodfonds Energie

22-03-2023 Het noodfonds is er voor iedereen die de hoge energierekening niet kan betalen. Ben je 10% (of meer) van jouw bruto-inkomen kwijt aan jouw energierekening? Vraag dan snel een vergoeding aan. Wanneer kan ik een aanvraag doen? Als je voldoet aan deze voorwaarden: Je hebt een eigen energiecontract bij een energieleverancier; Jouw bruto-inkomen per maand …
Inkomen & Schulden