Foto van mensen met verhuisdozen
Inkomen & Schulden
GA TERUG Nieuwsoverzicht
21-10-2022

Samenwonen op proef blijft

Een periode op proef samenwonen, zonder gevolgen voor je uitkering: in Tilburg kan het. Pas als u na de proefperiode blijft samenwonen, past de gemeente de uitkering aan. Hebt u een relatie en wilt u gaan samenwonen? Maar twijfelt u nog of het samen gaat lukken? Dan is samenwonen op proef iets voor u. Dit noemen we nu de ‘kennismakingsperiode’.

Hoe werkt het?

U geeft vooraf door aan uw contactpersoon dat u wilt gaanvsamenwonen. U en uw partner houden allebei de eigen woning aan en betalen de woonkosten (huur/ hypotheek, energie, water en verzekeringen) door. Na maximaal 6 maanden kiest u of u blijft samenwonen of weer apart gaat wonen. U spreekt samen met uw contactpersoon vooraf af hoe lang u gaat samenwonen op proef.

 In het kort de regels:

  • U meldt vooraf dat u wilt gaan samenwonen aan uw contactpersoon. Dat mag via de mail;
  • U houdt beiden uw eigen woning aan en betaalt hiervoor alle vaste lasten (huur/hypotheek, energie, water en verzekeringen);
  • We spreken vooraf met u af hoeveel maanden u nodig hebt om te besluiten of u blijft samenwonen;
  • U laat uw contactpersoon voor het einde van deze periode weten of u blijft samenwonen of niet;
  • U geeft het meteen door aan uw contactpersoon als er iets verandert, of als u besluit om niet meer samen te wonen.

Als u blijft samenwonen hebt u geen recht meer op een uitkering als alleenstaande (ouder). Misschien hebt u samen recht op een uitkering voor een echtpaar. Dat hangt af van het inkomen en vermogen van uw partner.

 

Wat zijn de voorwaarden?

  • U en uw partner hebben een liefdesrelatie.
  • U en uw partner zijn niet getrouwd en hebben ook geen geregistreerd partnerschap;
  • U en uw partner hebben samen geen kinderen;
  • U en uw partner hebben eerder samen geen uitkering gehad;
  • U en uw partner wonen nog niet samen en hebben niet eerder samengewoond;
  • Heeft uw partner een uitkering in een andere gemeente?  Geef dan ook daar door dat u gaat samenwonen.
  • U houdt beiden uw woning aan en blijft ook ingeschreven staan in het bevolkingsregister.
  • U vertelt de verhuurder dat u (tijdelijk) gaat samenwonen.
  • U hebt niet eerder gebruik gemaakt van de kennismakingsperiode.

Meer informatie

Het samenwonen op proef is getest van september 2021 tot september 2022. Dit leverde positieve reacties op en waardering van deelnemers. Op proef samenwonen leidde vaak tot blijvend samenwonen en rust voor alle betrokkenen, omdat ook de financiële gevolgen van samenwonen duidelijk worden. En ook voor deelnemers die besloten om niet definitief te gaan samenwonen, was de proef een succes: zij hebben het samen in alle rust kunnen proberen en zijn de eigen woning niet kwijt. Daarom gaat de gemeente door met samenwonen op proef, onder de naam ‘kennismakingsperiode’.

Gerelateerd nieuws

Verhuizing Werk en Inkomen

10-07-2023 Wij zijn verhuisd naar de nieuwe Stadswinkel. Vanaf 10 juli is dit ons nieuwe adres: Koningsplein 10, Tilburg. De vernieuwde Stadswinkel is dé plek voor al jouw vragen over diensten, producten en informatie van de gemeente. Voor alle zaken die je persoonlijk moet regelen, ga je naar de Stadswinkel. Denk aan een geboorteaangifte, het aanvragen …
Inkomen & Schulden

Verblijf buitenland of buiten Tilburg

22-06-2023 Geef jouw vakantieplannen of verblijf in het buitenland altijd aan ons door. Ook als je in Nederland blijft.  Laat het ons weten! Weet je al wanneer je in het buitenland of buiten Tilburg verblijft? Het formulier vindt je op www.tilburg.nl/vakantie. Je kunt ook een papieren versie halen bij de balie van Werk en Inkomen. Volg …
Foto van stadsstrand Tilburg
Inkomen & Schulden

Een vergoeding voor de (school)kosten van jouw kind

22-06-2023 De kosten van schoolgaande kinderen kunnen aardig oplopen. Denk aan: de vrijwillige ouderbijdrage het jaarlijkse schoolreisje de sport- of scoutingvereniging muziekles vervoer naar school een laptop voor het huiswerk. Jouw gezin kan een vergoeding aanvragen voor deze kosten bij Stichting Leergeld. Bijzondere bijstand of via Stichting Leergeld? We raden je aan eerst een vergoeding voor …
Inkomen & Schulden