In Tilburg kunnen inwoners met een bijstandsuitkering op proef samenwonen. Dit is getest tot september 2022. De deelnemers tot nu toe zijn positief over de proef en waarderen het experiment. Op proef samenwonen leidde vaak tot blijvend samenwonen en rust voor alle betrokkenen. Met name doordat de financiële gevolgen van samenwonen duidelijk worden. Daarom gaat de gemeente door met ‘Op proef samenwonen’.
Hoe werkt het?
- Je meldt, dat je wilt gaan samenwonen bij Werk en Inkomen;
- Je houdt allebei je eigen woning en betaalt hiervoor alle woonkosten (huur/hypotheek, energie, water en verzekeringen);
- We spreken vooraf af hoeveel maanden jullie nodig hebben om te besluiten of je blijvend wilt samenwonen;
- Besluit je dat dit blijvend is? Dan heb je allebei geen recht meer op een bijstandsuitkering als alleenstaande (ouder). Afhankelijk van het gezamenlijke inkomen en vermogen heb je samen misschien wel recht op een uitkering voor een echtpaar.
Werken vanuit vertrouwen
“Eerder kregen inwoners die gingen samenwonen, direct te maken met de gevolgen voor hun uitkering. Dit maakte de stap om te gaan samenwonen moeilijker, of reden om het niet te melden bij Werk en Inkomen”, aldus wethouder Esmah Lahlah van Bestaanszekerheid: “Door de proefperiode kunnen onze inwoners in de bijstand deze stap nu makkelijker en in alle openheid zetten. Dat is belangrijk, want samenwonen heeft vaak een positief effect op het welzijn en welbevinden van onze inwoners. Deze nieuwe aanpak sluit beter aan bij onze aanpak van persoonlijke aandacht, maatwerk en vertrouwen.”
Achtergrond
Tilburg heeft op proef samenwonen vorig jaar ingevoerd als aanvulling op de regels van de Participatiewet. Op dit moment hebben verschillende gemeenten de Tilburgse pilot overgenomen en heeft ook de minister aangegeven dat de proef past binnen de regels van de Participatiewet.