GA TERUG
Ik ben nieuw in Tilburg

3. Inburgeringsplan maken

Met Vluchtelingenwerk regel je praktische dingen. Daarnaast krijg je ook hulp van het Refugee Team. Samen met hen ga je werken aan je inburgeringsplan in Nederland. We noemen dit de Brede Intake. Dit doe je in 10 weken tijdens verschillende lessen. Je maakt ook een toets om je taalniveau te laten zien. Aan het einde is je inburgeringsplan af en ga je naar een nieuw traject.

1. Wat is het?

Vier weken na je komst in Tilburg begint je ‘brede intake’. Vluchtelingenwerk regelt samen met jou alle praktische dingen, zoals geld en huisvesting. Je klantregisseur meldt je aan bij het Refugee Team. Met het Refugee Team werk je aan je toekomst in Tilburg.

Je werkt aan je eigen inburgeringsplan. Dit doe je 10 weken met 15 andere mensen.

Dit ga je doen:

  • Je leert jezelf voor te stellen in het Nederlands
  • Je maakt een tijdlijn. Hiermee vertel je over het land waar je vandaan komt en hoe jouw leven er tot nu toe uit heeft gezien. 
  • Je leert over de Nederlandse samenleving.
  • Je leert over beroepen en werken in Nederland.
  • Je leert over sociale contacten in Nederland.
  • Je leert over het gezondheidssysteem in Nederland
  • Je maakt doelen voor de toekomst: wat wil je bereiken? Met school of met werk. En wat moet je doen om deze doelen te bereiken?
  • Je maakt ook een ‘leerbaarheidstoets’. Het doel van de toets is dat we je taal niveau kunnen beoordelen. Het is een verplicht onderdeel van de inburgering.

Je hebt les op de locatie van het Refugee Team. Soms ga je met de groep naar andere locaties om te leren. 

Na 10 weken eindig je met een plan. Hierin staan je doelen en alles wat je hebt geleerd. Dat plan maak je zelf. Het plan presenteer je aan de andere mensen in de groep en aan je klantregisseur. 

2. Wat is het doel?

Je maakt een plan voor jouw toekomst in Nederland. Je krijgt hulp van je klantregisseur, het Refugee team en de taaldocent van WerkvloerTaal.

3. Hoe lang duurt het?

Het duurt 10 weken. Je gaat vier keer per week naar het Refugee Team. Een keer per week krijg je taalles van een docent van WerkvloerTaal. 

4. Voor wie is het?

Voor statushouders die nieuw zijn in Tilburg. Je klantregisseur bespreekt met je of je kunt starten. Het is wel belangrijk dat je kinderopvang hebt als je kinderen hebt.  Het is ook belangrijk dat je vervoer hebt naar de locatie van het Refugee Team.

. 

5. Hoe ziet het contact eruit?

Na de kennismaking met je klantregisseur, wordt je aangemeld bij het Refugee Team. Daarna komt de coach van het Refugee Team bij jou thuis op bezoek voor een kennismaking. Hij/zij vertelt je meer over de Brede Intake. Daarna kom je naar de locatie van het Refugee Team om de lessen te volgen.