GA TERUG
Ik kom bij mijn partner wonen

Zelf taalles regelen voor Gezinsmigranten

Als gezinsmigrant ga je de Nederlandse taal leren. Dit staat zo in de wet. Je zoekt zelf een taalschool uit. Je kunt verschillende soorten taallessen kiezen. Als je al beter Nederlands spreekt kies je voor een cursus Nederlands als tweede taal. Is je Nederlands nog niet zo goed? Dan kies je een inburgeringscurus of een alfabetiseringscursus.

1. Wat is het?

Als gezinsmigrant ga je de Nederlandse taal leren. Dit staat zo in de wet. Je zoekt zelf een taalschool uit via de website www.zoekinburgerschool.nl.

Je kunt verschillende soorten taallessen kiezen. Als je al beter Nederlands spreekt kies je voor een cursus Nederlands als tweede taal. Is je Nederlands nog niet zo goed? Dan kies je een inburgeringscurus of een alfabetiseringscursus.

Heb je niet genoeg geld om de lessen te betalen? Vraag dan een lening aan bij DUO.

Aan het einde van de taallessen doe je het inburgeringsexamen. Als je dat haalt heb je inburgeringsdiploma. Dit moet binnen 3 jaar.

2. Wat is het doel?

Je leert de Nederlandse taal en samenleving kennen. Aan het einde kun je het inburgeringsdiploma halen.

3. Hoe lang duurt het?

Je hebt maximaal 3 jaar de tijd om je inburgeringsdiploma te halen.

4. Voor wie is het?

Voor gezinsmigranten die na 1 januari 2022 inburgeringsplichtig zijn geworden.

5. Hoe ziet het contact eruit?

Je regelt deze taallessen zelf. Heb je een klantregisseur omdat je een uitkering van de gemeente hebt? Dan kan de klantregisseur met je kijken welke taalschool bij je past. Je praat ook met je klantregisseur over hoe het gaat met je taallessen.

Andere onderdelen van Ik kom bij mijn partner wonen