GA TERUG
Taalles en trajecten Verblijfs­vergunning voor 2022

Traject bij Kikmaat

Heb je een (tijdelijke) verblijfsvergunning? En wil je hulp bij het vinden van (vrijwilligers)werk? Dan kun je hier samen met een begeleider van Kikmaat aan werken. De begeleider helpt je om meer zelfvertrouwen te krijgen en beter voor je zelf op te komen. Hij of zij kijkt met jou naar wat je motiveert. Als er dingen zijn die je moeilijk vindt in Nederland, dan kunnen jullie hier samen aan werken.

 

1. Wat is het?

Heb je een (tijdelijke) verblijfsvergunning? Wil je hulp bij het vinden van (vrijwilligers)werk? Dan kun je hier samen met een begeleider van Kikmaat aan werken. De begeleider helpt je om meer zelfvertrouwen te krijgen en beter voor je zelf op te komen. Hij of zij kijkt met jou naar wat je motiveert. Als er dingen zijn die je moeilijk vindt in Nederland, dan kunnen jullie hier samen aan werken.

Dit kunnen verschillende dingen zijn zoals  hulp bij problemen met schulden en het regelen van kinderopvang. Of het vinden van werk of activiteiten die je wilt doen. Je maakt met je klantregisseur afspraken over je doelen. De begeleider van Kikmaat helpt je bij het behalen van deze doelen.

Je kunt meedoen aan een groepsprogramma. Je krijgt ook taalles en gesprekken met je begeleider:

In het groepsprogramma ga je bijvoorbeeld:

  • Informatie krijgen over leren en werken in Nederland
  • Tilburg en je eigen wijk beter leren kennen
  • Cultuurverschillen begrijpen
  • Je oriënteren op jouw mogelijkheden voor (vrijwilligers) werk
  • Leren solliciteren
  • Meedoen aan activiteiten (bijvoorbeeld een dag vrijwilligerswerk)

Tijdens de taallessen leer je:

  • Nieuwe Nederlandse woorden en zinnen
  • Communiceren in het Nederlands op het werk

Tijdens gesprekken met je begeleider kun je hulp krijgen bij:

  • Vragen die je hebt
  • Het lezen van brieven
  • Contacten met de gemeente over bijvoorbeeld kinderopvang
  • Solliciteren
  • Het starten van (vrijwilligers) werk

2. Wat is het doel?

Met jouw klantregisseur heb je afgesproken wat jouw doel is. Dit kan zijn dagbesteding, vrijwilligerswerk of een betaalde baan. In dit traject ga je aan de slag met dit doel. Je gaat problemen oplossen en nieuwe dingen leren.

3. Hoe lang duurt het?

Je hebt 2 uur per week een training of een activiteit. Ook heb je 2 uur per week Nederlandse taalles. Hiervoor maak je thuis huiswerk. Regelmatig heb je een gesprek met jouw begeleider. Ga je stage  lopen of op proef gaan werken? Dan ben je ongeveer 3-4 dagen op je stage-of werkplek.  Een stage duurt vaak 3 maanden en op proef werken 1-3 maanden.

Je bent dus minimaal 5 uur en maximaal 36 uur per week actief.

4. Voor wie is het?

Ben je statushouder en wil je graag vrijwillig of betaald gaan werken? Heb je hulp nodig om dit te bereiken? Dan is dit traject bij Kikmaat iets voor jou! Als je zo ver bent dat je betaald aan het werk wilt gaan, dan is het belangrijk dat je voldoende Nederlands spreekt.

5. Hoe ziet het contact eruit?

Vandaag heb je een les over geld. Je leert over salaris en over schuld. Je weet nu hoeveel toeslag je krijgt voor je huur of voor je kinderen als je gaat werken. Na de les heb je een afspraak met je begeleider. Je hebt een brief van je verhuurder gekregen en je begrijpt hem niet helemaal. Samen neem je de brief door. Ook gaan jullie samen oefenen voor het sollicitatiegesprek dat je volgende week hebt. Je begeleider gaat ook mee naar het gesprek.

Thuis maak je je huiswerk voor de volgende dag. Je mag 10 nieuwe woorden oefenen voor de taalles van morgen. De les gaat over praten met je baas.

Andere onderdelen van Taalles en trajecten Verblijfs­vergunning voor 2022