Foto van bankbiljetten en spaarpot
Inkomen & Schulden
GA TERUG Nieuwsoverzicht
15-09-2022

Energietoeslag: ook voor studenten

Tilburgse studenten met een zelfstandige woonruimte kunnen vanaf 15 september de verhoogde energietoeslag van 1300 euro aanvragen. Tilburg wijkt hiermee af van de richtlijnen van het Rijk, waarbij studenten geen recht hebben op de toeslag.

Door de gestegen gasprijzen krijgt iedereen te maken met steeds hogere energierekeningen. Het kabinet besloot om de energietoeslag te verhogen van € 800 naar € 1300. Volgens de richtlijnen van het Rijk, hebben studenten geen recht op energietoeslag. Tilburg wijkt hiervan af, omdat studenten met een zelfstandige woonruimte dezelfde energiekosten hebben als niet-studenten. Deze Tilburgse studenten kunnen vanaf 15 september de energietoeslag van € 1300 aanvragen. Meer over het aanvragen van de energietoeslag.

Wie ontvangt de energietoeslag automatisch?

Alle huishoudens die vóór 15 september de energietoeslag van € 800 hebben ontvangen, krijgen 6 oktober automatisch de extra toeslag van € 500 euro op hun rekening. Zij hoeven hiervoor zelf niets te doen. Wie de energietoeslag krijgt vanaf 15 september, ontvangt het totaalbedrag van € 1300. “We realiseren ons dat de energietoeslag voor veel huishoudens niet voldoende is. Ook zien we steeds meer huishoudens met een middeninkomen die de energierekening niet lang meer kunnen betalen. We hopen dat het kabinet snel met een plan komt, want onze inwoners mogen deze winter niet in de kou staan”, aldus wethouder Esmah Lahlah (wethouder bestaanszekerheid).

Energietoeslag voor studenten

Studenten met een zelfstandige woonruimte kunnen vanaf 15 september de energietoeslag van €1300 aanvragen. Een zelfstandige woonruimte in Tilburg heeft:

  • Een eigen adres.
  • Een eigen keuken, wc en badkamer, die niet gedeeld wordt met andere huishoudens.
  • Een eigen voordeur. Deze deur kan op slot.
  • Daarnaast hebben ze een laag inkomen en betalen ze de woonkosten en energierekening van de eigen bankrekening.

Tilburg wacht niet op landelijke oplossing

De gemeente Tilburg wacht niet langer op een landelijke oplossing en zet de aanvraag voor studenten open. Esmah Lahlah: “Er zijn verschillende signalen uit de stad en van de raad dat we niet langer kunnen wachten. Studenten die zelfstandig wonen, hebben namelijk dezelfde energiekosten als niet-studenten. Zeker nu ook de opleiding weer start, komen zij in de financiële problemen.” Door een uitspraak van een rechtbank in augustus, veranderen de landelijke richtlijnen voor de eenmalige energietoeslag binnenkort mogelijk. Zowel studentenvakbonden, de VNG en studentensteden, waaronder Tilburg, dringen hierop aan bij het Rijk.

Aanvragen kan tot eind december 2022

Tilburg heeft de aanvraagtermijn voor de energietoeslag verlengd tot en met 31 december 2022. In Tilburg heeft zo’n 95 procent van de huishoudens met een laag inkomen de energietoeslag al ontvangen. Dat gaat om zo’n 14.750 huishoudens. “Door de aanvraagperiode met drie maanden te verlengen, hopen we nog meer huishoudens te bereiken. Ook studenten hebben daarmee ruim drie maanden de tijd om de energietoeslag aan te vragen”, Esmah Lahlah.

Meer hulp nodig?

“We willen voorkomen dat Tilburgse huishoudens schulden krijgen en bieden daarom maatwerk in noodgevallen. Zo kunnen inwoners die geen recht hebben op de energietoeslag maar wel ernstig in de financiële problemen komen, een vergoeding aanvragen via het Tilburgse Ondersteuningsfonds (TOF). Dit fonds biedt maatwerk voor huishoudens die in de knel komen door de hogere energierekening.”, aldus Esmah Lahlah.

Gerelateerd nieuws

Hoe zit het met de kostendelersnorm… als jouw zoon tijdelijk een uitkering nodig heeft?

25-04-2023 Linda is alleenstaande ouder en woont samen met haar twee zonen Vic (26) en Alex (23) in de Reeshof. Vic werkt bij Interpolis en Alex is net klaar met zijn studie en zoekt een baan. Hij heeft een uitkering aangevraagd. Linda neemt contact op met haar contactpersoon. Ze wil graag weten wat de gevolgen zijn …
Inkomen & Schulden

Cadeautje van de gemeente: Vraag de gratis Energiebox aan!

25-04-2023 Het is lente! Dat betekent dat de verwarming niet of minder aan hoeft. Toch zijn er nog genoeg manieren om te besparen op jouw energierekening, zonder veel geld uit te geven. De gemeente Tilburg biedt je een gratis Energiebox mét energieadvies voor jouw woning aan. Want ook met kleine maatregelen bespaar je direct. Met een …
Inkomen & Schulden

Uw koophuis isoleren? De Klimaatklussers helpen!

25-04-2023 Wil je jouw koophuis isoleren om energiekosten te besparen? Weet je alleen niet hoe je dit moet aanpakken en betalen? De Klimaatklussers komen gratis bij je langs om samen te bekijken wat er gedaan moet worden en of ze je kunnen helpen. Ook maken ze een plan met berekeningen van wat de materialen ongeveer gaan …
Inkomen & Schulden