Foto van bankbiljetten en spaarpot
Inkomen & Schulden
GA TERUG Nieuwsoverzicht
15-09-2022

Energietoeslag: ook voor studenten

Tilburgse studenten met een zelfstandige woonruimte kunnen vanaf 15 september de verhoogde energietoeslag van 1300 euro aanvragen. Tilburg wijkt hiermee af van de richtlijnen van het Rijk, waarbij studenten geen recht hebben op de toeslag.

Door de gestegen gasprijzen krijgt iedereen te maken met steeds hogere energierekeningen. Het kabinet besloot om de energietoeslag te verhogen van € 800 naar € 1300. Volgens de richtlijnen van het Rijk, hebben studenten geen recht op energietoeslag. Tilburg wijkt hiervan af, omdat studenten met een zelfstandige woonruimte dezelfde energiekosten hebben als niet-studenten. Deze Tilburgse studenten kunnen vanaf 15 september de energietoeslag van € 1300 aanvragen. Meer over het aanvragen van de energietoeslag.

Wie ontvangt de energietoeslag automatisch?

Alle huishoudens die vóór 15 september de energietoeslag van € 800 hebben ontvangen, krijgen 6 oktober automatisch de extra toeslag van € 500 euro op hun rekening. Zij hoeven hiervoor zelf niets te doen. Wie de energietoeslag krijgt vanaf 15 september, ontvangt het totaalbedrag van € 1300. “We realiseren ons dat de energietoeslag voor veel huishoudens niet voldoende is. Ook zien we steeds meer huishoudens met een middeninkomen die de energierekening niet lang meer kunnen betalen. We hopen dat het kabinet snel met een plan komt, want onze inwoners mogen deze winter niet in de kou staan”, aldus wethouder Esmah Lahlah (wethouder bestaanszekerheid).

Energietoeslag voor studenten

Studenten met een zelfstandige woonruimte kunnen vanaf 15 september de energietoeslag van €1300 aanvragen. Een zelfstandige woonruimte in Tilburg heeft:

  • Een eigen adres.
  • Een eigen keuken, wc en badkamer, die niet gedeeld wordt met andere huishoudens.
  • Een eigen voordeur. Deze deur kan op slot.
  • Daarnaast hebben ze een laag inkomen en betalen ze de woonkosten en energierekening van de eigen bankrekening.

Tilburg wacht niet op landelijke oplossing

De gemeente Tilburg wacht niet langer op een landelijke oplossing en zet de aanvraag voor studenten open. Esmah Lahlah: “Er zijn verschillende signalen uit de stad en van de raad dat we niet langer kunnen wachten. Studenten die zelfstandig wonen, hebben namelijk dezelfde energiekosten als niet-studenten. Zeker nu ook de opleiding weer start, komen zij in de financiële problemen.” Door een uitspraak van een rechtbank in augustus, veranderen de landelijke richtlijnen voor de eenmalige energietoeslag binnenkort mogelijk. Zowel studentenvakbonden, de VNG en studentensteden, waaronder Tilburg, dringen hierop aan bij het Rijk.

Aanvragen kan tot eind december 2022

Tilburg heeft de aanvraagtermijn voor de energietoeslag verlengd tot en met 31 december 2022. In Tilburg heeft zo’n 95 procent van de huishoudens met een laag inkomen de energietoeslag al ontvangen. Dat gaat om zo’n 14.750 huishoudens. “Door de aanvraagperiode met drie maanden te verlengen, hopen we nog meer huishoudens te bereiken. Ook studenten hebben daarmee ruim drie maanden de tijd om de energietoeslag aan te vragen”, Esmah Lahlah.

Meer hulp nodig?

“We willen voorkomen dat Tilburgse huishoudens schulden krijgen en bieden daarom maatwerk in noodgevallen. Zo kunnen inwoners die geen recht hebben op de energietoeslag maar wel ernstig in de financiële problemen komen, een vergoeding aanvragen via het Tilburgse Ondersteuningsfonds (TOF). Dit fonds biedt maatwerk voor huishoudens die in de knel komen door de hogere energierekening.”, aldus Esmah Lahlah.

Gerelateerd nieuws

Hulp bij belastingzaken: Steunpunt Belastingdienst

22-02-2024 Bij het steunpunt Belastingdienst in de Stadswinkel kunt u al uw vragen stellen over belastingzaken. Medewerkers van de Belastingdienst helpen u graag. Binnen 5 werkdagen kunt u op afspraak langskomen. Afspraak maken De afspraak maakt u op de website van de Belastingdienst. Elke dinsdag (vanaf 27 februari), van 09:00 uur tot 16:00 uur. De Stadswinkel, …
Inkomen & Schulden

De inlichtingenplicht in de bijstand

22-02-2024 U ontvangt een bijstandsuitkering. Het is belangrijk dat u het ons laat weten, als er iets verandert in uw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld als u gaat werken, geld ontvangt van familie of gaat samenwonen. Dit noemen we de inlichtingenplicht. Waarom moet ik veranderingen doorgeven? Die informatie hebben wij nodig om uw recht op uw uitkering te …
Inkomen & Schulden

Hoe zit het met de kostendelersnorm als je kind weer thuis komt wonen?

22-02-2024 Joke woont met haar 2 minderjarige kinderen in Tilburg. Ze ontvangt een bijstandsuitkering voor een alleenstaande ouder. Daarnaast krijgt ze kindgebonden budget, huur- en zorgtoeslag. Op deze manier kan ze financieel goed rondkomen. Haar dochter Susan (23 jaar) komt tijdelijk bij haar wonen, omdat haar relatie over is. Haar dochter werkt 32 uur in de …
Inkomen & Schulden