Foto van smartphone met tekst 'Welcome to the Netherlands
Inkomen & Schulden
GA TERUG Nieuwsoverzicht
12-07-2022
Opvang vluchtelingen uit Oekraïne

Verschillende mensen in Nederland vangen vluchtelingen uit Oekraïne op in hun eigen woning. Er wonen daardoor meer mensen in uw huishouden. Als uw huishouden verandert, kan dat gevolgen hebben voor uw toeslagen. Een nieuwe bewoner kan bijvoorbeeld worden gezien als toeslagpartner.

De Belastingdienst vindt het bewonderingswaardig dat u mensen in nood in uw woning opvangt. Het is dan ook niet de bedoeling dat u daardoor minder toeslagen ontvangt. De Belastingdienst telt deze extra mensen niet mee voor toeslagen binnen uw huishouden. Ontvangt u toch een brief over de nieuwe bewoners in uw huishouden? Neem dan contact op met de Belastingdienst en leg de situatie uit.

Let op: deze uitzondering staat nog niet in de wet en kan dus nog veranderen.

En hoe zit dat met mijn uitkering?
Woont er tijdelijk iemand in uw huis die gevlucht is voor de oorlog in Oekraïne? Dan heeft dit op dit moment geen gevolgen voor uw uitkering. Deze nieuwe inwoner zien wij niet als ‘medebewoner’ van uw huis.

Geef het wel áltijd aan ons door
Voorkom dat u geld terug moet betalen en meld het bij uw contactpersoon:
– Als u een vluchteling(en) opvangt.
– Hoeveel geld u van de vluchteling(en) krijgt voor
onderdak.

Ontvangt u kostgeld?
Oekraïners die tijdelijk in Nederland wonen ontvangen leefgeld en geld voor een slaapplaats/woning. Ontvangt u kostgeld van inwoners? Dan moet u dit doorgeven bij uw contactpersoon van Werk en Inkomen. Het kostgeld kan in mindering worden gebracht op uw uitkering. We beoordelen dit per situatie.