Foto van bankbiljetten en spaarpot
Inkomen & Schulden
GA TERUG Nieuwsoverzicht
16-08-2022
Verhoging alimentatie per 1 januari 2022

Ontvangt u alimentatie of een onderhoudsbijdrage? Vanaf 1 januari 2022 is het bedrag verhoogd met 1,9%. Dit heet indexering. Dat betekent dat wij de alimentatiebedragen (zowel kind- als partneralimentatie) automatisch verhogen met 1,9%.

 Hoe rekent u het nieuwe bedrag uit?

Rekenvoorbeeld: U ontving in 2021 elke maand 200 euro alimentatie voor uw kind. Dit bedrag wordt op uw uitkering gekort. Vanaf 1 januari 2022 houden we iedere maand 203,80 euro in op uw uitkering.

De berekening is 200 euro x 1,9 : 100 = 3,80 euro.

 Uw ex-partner is verplicht dit bedrag aan u te betalen. Op de website van het LBIO staan voorbeeldbrieven waarmee u uw ex-partner kunt wijzen op de jaarlijkse indexering. Dat geldt ook als er een achterstand in de betaling van het nieuwe bedrag ontstaat. Kijk op www.lbio.nl/alimentatie (klik op ‘zelf aan de slag’ voor de voorbeeldbrieven).

Mijn ex-partner betaalt niet

Wilt uw ex-partner de verhoging niet wil betalen? Neem dan contact op met Werk en Inkomen. Uw contactpersoon kan u adviseren welke vervolgstappen u kunt ondernemen om de (volledige) alimentatie te krijgen. Het bedrag dat gekort wordt op uw uitkering kan (tijdelijk) worden aangepast. Voorwaarde is wel dat u deze informatie aan uw partner hebt laat weten.