Inkomen & Schulden
GA TERUG Nieuwsoverzicht
22-03-2023

Wat verandert er als jouw kind 18 jaar wordt?

Jouw kind is dan officieel volwassen. Dat betekent dat je niet meer verantwoordelijk bent voor de schulden die jouw kind maakt. Tot de 18e verjaardag betalen ouders vrijwel alle kosten van levensonderhoud. Bijvoorbeeld eten, kleding, zakgeld en hobby’s. Hiervoor ontvang je vier keer per jaar kinderbijslag en iedere maand een kindgebonden budget. Ook zijn kinderen altijd gratis meeverzekerd voor de ziektekosten en de aansprakelijkheids-verzekering. Dit verandert als jouw kind 18 jaar wordt.

Waar moet u rekening mee houden?

  • Jouw kind is niet meer meeverzekerd voor ziektekosten en moet zelf een zorgverzekering afsluiten. Jij kunt jouw kind ook op jouw eigen polis aanmelden en zelf de premie betalen. Jouw kind heeft waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Zorg ervoor dat jouw kind de zorgtoeslag aanvraagt via www.toeslagen.nl
  • De kinderbijslag stopt aan het eind van het kwartaal waarin jouw kind 18 wordt. Als jouw kind nog op de middelbare school zit, kan hij/zij WTOS aanvragen. Als jouw kind studeert, ontvangt hij/zij studiefinanciering.
  • Het kindgebonden budget stopt als jouw kind 18 wordt. Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Je ontvangt deze toeslag naast de kinderbijslag.
  • Ontvang je kinderalimentatie? Jouw kind kan zelf  de (kinder)alimentatie ontvangen tot zijn of haar 21e verjaardag. De ouder die de alimentatie betaalt, moet dit wel zelf regelen.
  • Regel een WA-verzekering op naam van jouw kind. Zolang jouw kind nog thuis woont of jonger is dan 21, kan je jouw kind nog meeverzekeren bij jouw eigen       aansprakelijkheidsverzekering. Informeer bij jouw verzekering naar de mogelijkheden.

Als jouw kind binnenkort 18 jaar wordt, vallen er inkomsten weg en komen er kosten bij. Het is dus goed om jouw kind op tijd te informeren over het aanvragen van studiefinanciering of WTOS en de zorgtoeslag.

Gerelateerd nieuws

Hoe zit het met de kostendelersnorm… als jouw zoon tijdelijk een uitkering nodig heeft?

25-04-2023 Linda is alleenstaande ouder en woont samen met haar twee zonen Vic (26) en Alex (23) in de Reeshof. Vic werkt bij Interpolis en Alex is net klaar met zijn studie en zoekt een baan. Hij heeft een uitkering aangevraagd. Linda neemt contact op met haar contactpersoon. Ze wil graag weten wat de gevolgen zijn …
Inkomen & Schulden

Cadeautje van de gemeente: Vraag de gratis Energiebox aan!

25-04-2023 Het is lente! Dat betekent dat de verwarming niet of minder aan hoeft. Toch zijn er nog genoeg manieren om te besparen op jouw energierekening, zonder veel geld uit te geven. De gemeente Tilburg biedt je een gratis Energiebox mét energieadvies voor jouw woning aan. Want ook met kleine maatregelen bespaar je direct. Met een …
Inkomen & Schulden

Uw koophuis isoleren? De Klimaatklussers helpen!

25-04-2023 Wil je jouw koophuis isoleren om energiekosten te besparen? Weet je alleen niet hoe je dit moet aanpakken en betalen? De Klimaatklussers komen gratis bij je langs om samen te bekijken wat er gedaan moet worden en of ze je kunnen helpen. Ook maken ze een plan met berekeningen van wat de materialen ongeveer gaan …
Inkomen & Schulden