Inkomen & Schulden
GA TERUG Nieuwsoverzicht
22-03-2023

Wat verandert er als jouw kind 18 jaar wordt?

Jouw kind is dan officieel volwassen. Dat betekent dat je niet meer verantwoordelijk bent voor de schulden die jouw kind maakt. Tot de 18e verjaardag betalen ouders vrijwel alle kosten van levensonderhoud. Bijvoorbeeld eten, kleding, zakgeld en hobby’s. Hiervoor ontvang je vier keer per jaar kinderbijslag en iedere maand een kindgebonden budget. Ook zijn kinderen altijd gratis meeverzekerd voor de ziektekosten en de aansprakelijkheids-verzekering. Dit verandert als jouw kind 18 jaar wordt.

Waar moet u rekening mee houden?

  • Jouw kind is niet meer meeverzekerd voor ziektekosten en moet zelf een zorgverzekering afsluiten. Jij kunt jouw kind ook op jouw eigen polis aanmelden en zelf de premie betalen. Jouw kind heeft waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Zorg ervoor dat jouw kind de zorgtoeslag aanvraagt via www.toeslagen.nl
  • De kinderbijslag stopt aan het eind van het kwartaal waarin jouw kind 18 wordt. Als jouw kind nog op de middelbare school zit, kan hij/zij WTOS aanvragen. Als jouw kind studeert, ontvangt hij/zij studiefinanciering.
  • Het kindgebonden budget stopt als jouw kind 18 wordt. Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Je ontvangt deze toeslag naast de kinderbijslag.
  • Ontvang je kinderalimentatie? Jouw kind kan zelf  de (kinder)alimentatie ontvangen tot zijn of haar 21e verjaardag. De ouder die de alimentatie betaalt, moet dit wel zelf regelen.
  • Regel een WA-verzekering op naam van jouw kind. Zolang jouw kind nog thuis woont of jonger is dan 21, kan je jouw kind nog meeverzekeren bij jouw eigen       aansprakelijkheidsverzekering. Informeer bij jouw verzekering naar de mogelijkheden.

Als jouw kind binnenkort 18 jaar wordt, vallen er inkomsten weg en komen er kosten bij. Het is dus goed om jouw kind op tijd te informeren over het aanvragen van studiefinanciering of WTOS en de zorgtoeslag.

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief maart 2024

27-03-2024 Vandaag is de nieuwsbrief Werk & Inkomen maart 2024 verschenen. De onderwerpen in de nieuwsbrief zijn: Kostendelersnorm Leeft u al 5 jaar (of langer) van een laag inkomen? Wat verandert er als uw kind 18 wordt? Witgoedregeling Hulp bij hoge energierekening Openingstijden Werk en Inkomen Geldzorgen Verblijf buitenland of buiten Tilburg Download de nieuwsbrief van …
Inkomen & Schulden

Extra geld voor succesvolle witgoed omruilregeling

04-03-2024 Tilburg heeft een witgoed omruilregeling. Daarmee kunnen huishoudens hun oude wasmachine of koelkast omruilen voor een energiezuiniger apparaat. De regeling is een succes. Daarom verhoogt de gemeente het budget. Zodat iedereen die de energietoeslag 2023 ontvangt ook gebruik kan maken van de witgoed omruilregeling. Sinds de start van de witgoedregeling ontvingen bijna 13.000 huishoudens een …
Inkomen & Schulden

Hulp bij belastingzaken: Steunpunt Belastingdienst

22-02-2024 Bij het steunpunt Belastingdienst in de Stadswinkel kunt u al uw vragen stellen over belastingzaken. Medewerkers van de Belastingdienst helpen u graag. Binnen 5 werkdagen kunt u op afspraak langskomen. Afspraak maken De afspraak maakt u op de website van de Belastingdienst. Elke dinsdag (vanaf 27 februari), van 09:00 uur tot 16:00 uur. De Stadswinkel, …
Inkomen & Schulden