Inkomen & Schulden
GA TERUG Nieuwsoverzicht
22-03-2023

Wat verandert er als jouw kind 18 jaar wordt?

Jouw kind is dan officieel volwassen. Dat betekent dat je niet meer verantwoordelijk bent voor de schulden die jouw kind maakt. Tot de 18e verjaardag betalen ouders vrijwel alle kosten van levensonderhoud. Bijvoorbeeld eten, kleding, zakgeld en hobby’s. Hiervoor ontvang je vier keer per jaar kinderbijslag en iedere maand een kindgebonden budget. Ook zijn kinderen altijd gratis meeverzekerd voor de ziektekosten en de aansprakelijkheids-verzekering. Dit verandert als jouw kind 18 jaar wordt.

Waar moet u rekening mee houden?

  • Jouw kind is niet meer meeverzekerd voor ziektekosten en moet zelf een zorgverzekering afsluiten. Jij kunt jouw kind ook op jouw eigen polis aanmelden en zelf de premie betalen. Jouw kind heeft waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Zorg ervoor dat jouw kind de zorgtoeslag aanvraagt via www.toeslagen.nl
  • De kinderbijslag stopt aan het eind van het kwartaal waarin jouw kind 18 wordt. Als jouw kind nog op de middelbare school zit, kan hij/zij WTOS aanvragen. Als jouw kind studeert, ontvangt hij/zij studiefinanciering.
  • Het kindgebonden budget stopt als jouw kind 18 wordt. Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Je ontvangt deze toeslag naast de kinderbijslag.
  • Ontvang je kinderalimentatie? Jouw kind kan zelf  de (kinder)alimentatie ontvangen tot zijn of haar 21e verjaardag. De ouder die de alimentatie betaalt, moet dit wel zelf regelen.
  • Regel een WA-verzekering op naam van jouw kind. Zolang jouw kind nog thuis woont of jonger is dan 21, kan je jouw kind nog meeverzekeren bij jouw eigen       aansprakelijkheidsverzekering. Informeer bij jouw verzekering naar de mogelijkheden.

Als jouw kind binnenkort 18 jaar wordt, vallen er inkomsten weg en komen er kosten bij. Het is dus goed om jouw kind op tijd te informeren over het aanvragen van studiefinanciering of WTOS en de zorgtoeslag.

Gerelateerd nieuws

Speelgoedbank

23-11-2023 Tilburg heeft een Speelgoedbank voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Dit is een initiatief van Stichting Het Vierde Geschenk. Uw kind(eren) mag twee keer per jaar langskomen om speelgoed uit te zoeken. Uw kind mag dit speelgoed houden. De Speelgoedbank werkt op afspraak, zodat uw kind in alle rust speelgoed kan uitkiezen. Hoe werkt …
Inkomen & Schulden

€ 135 over van de Meedoenregeling?

23-11-2023 Dan hebt u misschien een kaartje van ons ontvangen. Zorg dat u uw budget vóór 31 december 2023 opmaakt. U kunt uw budget niet meenemen naar 2024 of inwisselen voor contant geld. Hoe werkt het? Ga naar www.t-helpt.nl/meedoenregeling Kies een activiteit uit. Keuze gemaakt? Ga naar de aanbieder en zeg dat u gebruik maakt van …
Inkomen & Schulden

550 euro voor een nieuwe wasmachine of koelkast

23-11-2023 Als u begin december automatisch de energietoeslag ontvangt, krijgt u ook de witgoedregeling. In december ontvangt u hierover een brief met daarin een unieke code. Met deze code kunt u online een kadokaart aanvragen. De kadokaart heeft een waarde van 550 euro. Van dit bedrag kunt u uw oude koelkast, wasmachine of koelvriescombinatie omruilen voor …
Foto van bankbiljetten en spaarpot
Inkomen & Schulden