Inkomen & Schulden
GA TERUG Nieuwsoverzicht
16-08-2022

Wat verandert er als uw kind 18 wordt?

Zodra uw zoon of dochter 18 jaar wordt, zijn ze officieel meerderjarig. Dat betekent dat u niet meer aansprakelijk bent voor de schulden die ze maken. Tot de 18e verjaardag betalen ouders vrijwel alle kosten van levensonderhoud. Zo zijn kinderen gratis meeverzekerd voor de ziektekosten en de aansprakelijkheidsverzekering. Als tegemoetkoming in deze kosten ontvangen zij kinderbijslag. Ouders met een laag inkomen ontvangen daarnaast een kindgebonden budget.

Waar moet u rekening mee houden?

  • Uw kind is niet meer meeverzekerd voor ziektekosten en moet zelf een zorgverzekering afsluiten. U kunt uw kind ook op uw eigen polis aanmelden en zelf de premie betalen. Waarschijnlijk heeft uw kind recht op zorgtoeslag. Zorg ervoor dat uw kind de zorgtoeslag aanvraagt via www.toeslagen.nl
  • De kinderbijslag stopt aan het eind van het kwartaal waarin uw kind 18 wordt. Als uw kind nog op de middelbare school zit, kan hij/zij WTOS aanvragen.  Als uw kind studeert, ontvangt hij/zij studiefinanciering.
  • Het kindgebonden budget stopt als uw kind 18 wordt. Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor uw kinderen tot 18 jaar. U ontvangt deze toeslag naast de kinderbijslag.
  • Ontvangt u kinderalimentatie? Uw kind kan zelf de (kinder)alimentatie ontvangen tot zijn of haar 21e verjaardag. De ouder die de alimentatie betaalt, moet dit wel zelf regelen.
  • Regel een WA-verzekering op naam van uw kind. Zolang uw kind nog thuis woont of jonger is dan 21, kan u uw kind nog meeverzekeren bij uw eigen aansprakelijkheidsverzekering. Informeer  bij uw verzekering naar de mogelijkheden.

Als uw kind binnenkort 18 jaar wordt, vallen er inkomsten weg en er komen kosten bij. Het is dus goed om uw kind op tijd te informeren over het aanvragen van studiefinanciering of WTOS en de zorgtoeslag.

Gerelateerd nieuws

Speelgoedbank

23-11-2023 Tilburg heeft een Speelgoedbank voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Dit is een initiatief van Stichting Het Vierde Geschenk. Uw kind(eren) mag twee keer per jaar langskomen om speelgoed uit te zoeken. Uw kind mag dit speelgoed houden. De Speelgoedbank werkt op afspraak, zodat uw kind in alle rust speelgoed kan uitkiezen. Hoe werkt …
Inkomen & Schulden

€ 135 over van de Meedoenregeling?

23-11-2023 Dan hebt u misschien een kaartje van ons ontvangen. Zorg dat u uw budget vóór 31 december 2023 opmaakt. U kunt uw budget niet meenemen naar 2024 of inwisselen voor contant geld. Hoe werkt het? Ga naar www.t-helpt.nl/meedoenregeling Kies een activiteit uit. Keuze gemaakt? Ga naar de aanbieder en zeg dat u gebruik maakt van …
Inkomen & Schulden

550 euro voor een nieuwe wasmachine of koelkast

23-11-2023 Als u begin december automatisch de energietoeslag ontvangt, krijgt u ook de witgoedregeling. In december ontvangt u hierover een brief met daarin een unieke code. Met deze code kunt u online een kadokaart aanvragen. De kadokaart heeft een waarde van 550 euro. Van dit bedrag kunt u uw oude koelkast, wasmachine of koelvriescombinatie omruilen voor …
Foto van bankbiljetten en spaarpot
Inkomen & Schulden