Inkomen & Schulden
GA TERUG Nieuwsoverzicht
16-08-2022
Wat verandert er als uw kind 18 wordt?

Zodra uw zoon of dochter 18 jaar wordt, zijn ze officieel meerderjarig. Dat betekent dat u niet meer aansprakelijk bent voor de schulden die ze maken. Tot de 18e verjaardag betalen ouders vrijwel alle kosten van levensonderhoud. Zo zijn kinderen gratis meeverzekerd voor de ziektekosten en de aansprakelijkheidsverzekering. Als tegemoetkoming in deze kosten ontvangen zij kinderbijslag. Ouders met een laag inkomen ontvangen daarnaast een kindgebonden budget.

Waar moet u rekening mee houden?

  • Uw kind is niet meer meeverzekerd voor ziektekosten en moet zelf een zorgverzekering afsluiten. U kunt uw kind ook op uw eigen polis aanmelden en zelf de premie betalen. Waarschijnlijk heeft uw kind recht op zorgtoeslag. Zorg ervoor dat uw kind de zorgtoeslag aanvraagt via www.toeslagen.nl
  • De kinderbijslag stopt aan het eind van het kwartaal waarin uw kind 18 wordt. Als uw kind nog op de middelbare school zit, kan hij/zij WTOS aanvragen.  Als uw kind studeert, ontvangt hij/zij studiefinanciering.
  • Het kindgebonden budget stopt als uw kind 18 wordt. Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor uw kinderen tot 18 jaar. U ontvangt deze toeslag naast de kinderbijslag.
  • Ontvangt u kinderalimentatie? Uw kind kan zelf de (kinder)alimentatie ontvangen tot zijn of haar 21e verjaardag. De ouder die de alimentatie betaalt, moet dit wel zelf regelen.
  • Regel een WA-verzekering op naam van uw kind. Zolang uw kind nog thuis woont of jonger is dan 21, kan u uw kind nog meeverzekeren bij uw eigen aansprakelijkheidsverzekering. Informeer  bij uw verzekering naar de mogelijkheden.

Als uw kind binnenkort 18 jaar wordt, vallen er inkomsten weg en er komen kosten bij. Het is dus goed om uw kind op tijd te informeren over het aanvragen van studiefinanciering of WTOS en de zorgtoeslag.