GA TERUG
Hulp bij schulden

Hoe ziet het traject eruit?

Als wij je helpen met je schulden doorlopen we samen een aantal stappen.

Waar begint het traject bij Schuldhulpverlening mee?

Blijkt in het eerste gesprek, dat je hulp nodig hebt bij je schulden? Dan krijg je een contactpersoon. In de afspraak praten we verder over je financiële situatie. We maken een overzicht van je inkomen, vaste lasten en schulden. Ook stellen we je vragen over je leefsituatie en de oorzaak van je schulden. Als alle informatie compleet is, maken we een plan dat past bij je situatie en waar je mee geholpen bent.

Deze zaken kunnen we bijvoorbeeld samen aanpakken:

  • Je administratie ordenen.
  • Een overzicht maken van je inkomsten en uitgaven per maand.
  • Je lopende vaste lasten op tijd betalen.
  • Het aanvragen van een regeling waarmee je je inkomen kan verhogen.
  • Het zoeken van werk om je inkomen te vergroten.
  • Berekenen wat je per maand aan schuldeisers kunt betalen.

Je hebt regelmatig een afspraak met je contactpersoon. Dit kan op kantoor, in de wijk, bij je thuis of digitaal zijn. Daarin bespreek je hoe het met je gaat, wat je hebt gedaan en wat er nog moet gebeuren. Wij denken mee en helpen je bij het regelen van dingen. Het kan zijn dat je meer hulp nodig hebt dan Schuldhulpverlening je kan bieden. Wij kunnen je dan in contact brengen met naar iemand die je beter kan helpen.

Hoe gaan we mijn schulden regelen?

Als je inkomsten en uitgaven in balans zijn en je hebt een goed overzicht van je financiële situatie, dan kunnen we beginnen met het regelen van je schulden. Dit kan op verschillende manieren:

Betalingsregeling
Je contactpersoon kijkt met jou hoeveel je maandelijks aan je schuldeisers kunt betalen en helpt je bij het schrijven van brieven of e-mails. Je maakt zelf maandelijks het afgesproken bedrag aan je schuldeisers over.

Minnelijke schuldregeling
Lukt het je niet om met betalingsregelingen je schulden te betalen? Dan kunnen we je schulden proberen te regelen met een minnelijke schuldregeling. We berekenen dan wat je maandelijks kunt aflossen. Dit heet je afloscapaciteit. We vragen aan je schuldeisers of ze akkoord gaan met het betalen van een deel van de schuld.

Gaan je schuldeisers hiermee akkoord? Dan leen je een bedrag van de kredietbank, waarmee je je schulden in één keer afbetaalt. Dit saneringskrediet betaal je in 18 maanden terug.

Als we verwachten dat je afloscapaciteit varieert, omdat je inkomen bijvoorbeeld wisselend is, dan kiezen we voor een schuldbemiddeling. Je inkomen wordt dan 18 maanden door ons ontvangen. Wij reserveren maandelijks het bedrag dat naar de schuldeisers moet gaan. De rest maken we naar je over, zodat je zelf je vaste lasten kunt betalen.

Het is belangrijk dat je wijzigingen in inkomsten, (vaste) lasten, vermogen en persoonlijke omstandigheden doorgeeft aan je contactpersoon. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de maandelijkse aflossing. Wanneer je 18 maanden aan je betalingsverplichting hebt voldaan, hoef je de rest van de schulden niet meer te betalen.

Wettelijke schuldsanering (Wsnp)
Als de schuldeisers niet akkoord gaat met een minnelijk schuldregelingsvoorstel, dan kun je de rechter vragen om een oplossing via de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp). Meer informatie over de WSNP-procedure (met filmpje) vind je op rechtspraak.nl.

Hoeveel geld houd ik over om van te leven?

Als je gebruik maakt van een schuldregeling, dan heeft dat gevolgen voor je inkomen per maand. Hoeveel je per maand overhoudt, ligt aan je eigen financiële situatie. Die is bij iedereen anders. Je houdt in ieder geval voldoende geld over voor het betalen van je vaste lasten en om van te leven.