GA TERUG
Hulp bij schulden

Toeslagaffaire kinderopvang

In Nederland zijn tienduizenden huishouden in grote problemen gekomen, omdat de kinderopvangtoeslag tussen 2005-2019 onterecht is stopgezet. Dit is de kinderopvangtoeslagaffaire (KOT-affaire). Huishoudens zijn hierdoor in (financiële) problemen gekomen. De Belastingdienst probeert dit nu op te lossen. Op deze pagina staat wat je kunt doen als je gedupeerde bent van de kinderopvangtoeslagaffaire.

Waar moet ik me melden?

Ben je gedupeerde van de kinderopvangtoeslagaffaire? Meld je dan bij de Belastingdienst. Doe dit op de website van de Belastingdienst of bel naar 0800-2358 358.

Hulp voor ouders/partners/ex-partners

Heb je nu schulden, problemen met je gezondheid, werk, woning of in je gezin door de toeslagaffaire? Heb je hierdoor ondersteuning nodig? Je kunt hiervoor bij de gemeente terecht. Stuur een email naar geldzaken@tilburg.nl. Een medewerker van de gemeente neemt dan contact met je op samen je hulpvraag te bespreken. Meer informatie over de regelingen vind je op deze website.

Hulp voor kinderen

Zijn jouw ouders gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire? Dan krijg je van de Belastingdienst een brief over de Kindregeling en het bedrag dat je krijgt. Heb je vragen of hulp nodig, bijvoorbeeld bij problemen met je gezondheid, studie of werk? Stuur dan een email naar geldzaken@tilburg.nl. Een medewerker van de gemeente neemt dan contact met je op om samen jouw hulpvraag te bespreken.

Ik heb schulden bij de gemeente of andere overheid

Als de gemeente een melding ontvangt dat je mogelijk gedupeerde bent van de toeslagenaffaire, dan stoppen wij tijdelijk de aflossing van je schulden bij de gemeente. De Belastingdienst informeert de gemeente als je definitief als gedupeerde erkend bent. De gemeente informeert je dan over welke schulden we mogelijk kwijtschelden. Die hoeft u niet meer terug te betalen. Dit werkt hetzelfde als u schulden heeft bij een andere overheid, zoals bijvoorbeeld het waterschap. Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.

Ik heb schulden bij een private partij

De Belastingdienst is begin 2022 ook gestart met het oplossen van private schulden van gedupeerde ouders/toeslagpartners. In een brief vraagt de Belastingdienst aan gedupeerden om private schulden door te geven. Private schulden zijn schulden bij andere organisaties dan overheidsorganisaties. Kijk voor alle voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

Heb je je aangemeld als gedupeerde en van de Belastingdienst de bevestiging gekregen dat je gedupeerd bent? Dan kunt je je schuldenlijst doorgeven via het loket: www.sbn.nl.

Als je het lastig vindt om je private schulden online door te geven, of om een overzicht te maken van jouw schulden neem dan contact op met de gemeente: geldzaken@tilburg.nl

Heb ik recht op de Spuk (Specifieke uitkering)?

Je kunt geen rechten ontlenen aan de Spuk of een beroep doen op geld of middelen via de Spuk. Gedupeerde ouders/ex-partners en kinderen hebben recht op brede ondersteuning (hulp) door de gemeente. De gemeente bepaalt samen met jou wat nodig is. De Spuk speelt geen rol bij het bepalen van de ondersteuning die je ontvangt.

Hoe zit het met mijn privacy?

Heb je je gemeld bij de Belastingdienst? De gemeente krijgt dan je contactgegevens. Wij krijgen geen gegevens van ex-partners of kinderen. Wij krijgen alleen gegevens van de Belastingdienst die we nodig hebben om contact met je te leggen, bijvoorbeeld je telefoonnummer. We gebruiken deze gegevens alleen om contact op te nemen. Dat mag van de wet. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.