GA TERUG
Klaar om eerste stappen te zetten

De basis van je leven beter op orde voor jongeren

Dit traject van Kikmaat helpt je om (weer) de eerste stappen te zetten naar werk. Je krijgt een vaste begeleider met wie je gesprekken voert. Samen bespreek je wat je wil bereiken en wat je hiervoor nodig hebt. Ook bespreken jullie hoe hij of zij hierbij kan ondersteunen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om aan de slag te gaan op een ‘ontwikkelplek’.

1. Wat is het?

Dit traject helpt je om (weer) de eerste stappen te zetten naar werk. Je krijgt een vaste begeleider met wie je gesprekken voert. Samen bespreek je wat je wilt bereiken, wat je hiervoor nodig hebt en hoe hij of zij je hierbij kan ondersteunen. Je hebt daarnaast de mogelijkheid om aan de slag te gaan op een ‘ontwikkelplek’.

Een ontwikkelplek is een tijdelijke werkplek om werkervaring op te doen en er weer een beetje in te komen. Deze werkplekken zijn er in allerlei sectoren. Je kijkt samen met je begeleider naar wat bij je past. Je bespreekt aan welke activiteiten uit het onderstaande lijstje je wilt deelnemen. Je beschrijft in een actieplan wat je samen gaat doen.

Dit zijn de activiteiten waaruit je kunt kiezen:

  • Korte stages
  • Bedrijven bezoeken
  • Open dagen van scholen bezoeken
  • Onderzoeken wat je mogelijkheden zijn om weer naar school te gaan of om deel te nemen aan een opleidingstraject
  • Begeleiding en counseling: je krijgt begeleiding bij het leren handelen vanuit je eigen kracht.
  • Loopbaanbegeleiding: je kijkt samen met een begeleider hoe je je loopbaanwensen kunt realiseren.
  • Digitale leeromgeving met een divers aanbod van onderwerpen zoals mentale gezondheid, plannen en organiseren en dag- en nachtritme
  • Allerlei andere trainingen die je een stapje dichter bij jouw doel kunnen brengen.

Kikmaat helpt je om meer zelfvertrouwen te krijgen en je motivatie en weerbaarheid te vergroten. Je kunt hierdoor een volgende stap maken richting bijvoorbeeld werk, school, vrijwilligerswerk of dagbesteding. Je krijgt een vaste begeleider, die je helpt om je doelen te behalen. Je maakt samen afspraken over hoeveel dagen per week je aan de slag gaat. Alles gaat in overleg met jou en we kijken wat bij jouw situatie past.

2. Wat is het doel?

Jezelf ontwikkelen en (weer) in beweging komen. Alles gaat in overleg met jou en we kijken wat past bij jouw situatie.

3. Hoe lang duurt het?

Het traject duurt gemiddeld zes maanden. Je hebt wekelijks een gesprek met je begeleider van ongeveer een uur. Er kan tussendoor contact zijn, als je iets wilt vragen of delen en je kunt op de momenten die jou goed uitkomen aan de slag in je persoonlijke digitale leeromgeving. Je begeleider is betrokken bij de dingen die je doet.

Als je start bij een ontwikkelplek begin je meestal met 2 keer 4 uur per week (2 dagdelen). Je bent maximaal 24 uur per week actief op een ontwikkelplek. Het ligt eraan wat je aan kunt en je kunt het aantal uren rustig opbouwen. Neem je deel aan een training, dan ben je daar soms 2 of 3 dagdelen per week mee bezig. Dit kan naast of in plaats van de uren op je ontwikkelplek zijn.

4. Voor wie is het?

Ben je jonger dan 28 jaar en heb je te maken met een aantal problemen waardoor het moeilijk is om weer aan de slag te gaan in een baan of op school?  Wil je dit graag? Dan past dit traject bij jou! Neem contact op met je klantregisseur van Werk & Inkomen voor meer informatie.

5. Hoe ziet het contact eruit?

Je kunt vandaag een beetje uitslapen. Je hebt aan het eind van de ochtend een afspraak met je vaste begeleider. Jullie hebben deze keer in het wijkcentrum afgesproken. Dat is dicht bij je huis en je bent er wel vaker geweest. Samen maken jullie een plan over hoe je je administratie op orde krijgt en hoe je meer ritme in je dag kunt brengen. Jullie spreken af samen te gaan kijken bij een aantal ontwikkelplekken waar je stage kunt lopen. In de middag volg je thuis op je mobiele telefoon een e-learning module over sport en bewegen, omdat je fitter wilt worden. Net als je wilt beginnen met wat oefeningen via youtube, belt jouw begeleider dat je kunt starten op de ontwikkelplek van jouw keuze. Leuk, maar ook spannend. Je gaat volgende week starten met 3 middagen, dus je kunt rustig wennen.