GA TERUG
Klaar om eerste stappen te zetten

De basis van je leven beter op orde

Dit traject van Kikmaat helpt je om de basis van je leven weer op orde te krijgen. Zo kun je vanuit een stabiele situatie weer stappen zetten richting vrijwilligerswerk, dagbesteding, stage, betaald werk of een opleiding. Je krijgt een gesprek met jouw vaste begeleider. Met hem of haar kijk je naar wat je gaat doen om je doel te bereiken.

1. Wat is het?

Dit traject van Kikmaat helpt je om de basis van je leven weer op orde te krijgen. Zo kun je vanuit een stabiele situatie weer stappen zetten richting vrijwilligerswerk, dagbesteding, stage, betaald werk of een opleiding. Je krijgt een gesprek met jouw vaste begeleider. Met hem of haar kijk je naar wat je gaat doen om je doel te bereiken.

Samen kijken naar wat er bij je past

Er is veel mogelijk bij Kikmaat. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag op een ‘ontwikkelplek’. Dit is een tijdelijke werkplek om werkervaring op te doen en er weer een beetje in te komen. Deze werkplekken zijn er in allerlei sectoren. Samen met je begeleider kijk je naar wat bij je past. Het kan ook zijn dat je nog niet klaar bent om op zo’n ontwikkelplek te beginnen. Bijvoorbeeld als het thuis niet goed loopt, je niet lekker in je vel zit, geldproblemen hebt etc. Hier gaan we dan eerst aan werken. Je begeleider helpt je hierbij. Er zijn verschillende trainingen die je hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld een training waarin je leert om beter op te komen voor je zelf, meer uit je talenten te halen of waarin je gezondheid centraal staat (lichaam én geest).

En samen werken aan een plan

Alles wat we doen gaat in overleg met jou en is maatwerk. In het begin van het traject maak je samen met je begeleider een actieplan. In dat actieplan staat wat je doel is en wat je precies gaat doen. Bijvoorbeeld hoeveel dagdelen je op je ontwikkelplek aan de slag gaat of welke trainingen je gaat doen. Elke week heb je een gesprek van ongeveer een uur met je begeleider. Er zijn tussen deze afspraken in ook contactmomenten. Je kunt in de digitale leeromgeving aan de slag met de modules die je samen met je begeleider hebt uitgezocht.

2. Wat is het doel?

Jezelf ontwikkelen en (weer) in beweging komen. Met dit traject zet je hiervoor de eerste stappen. We proberen samen de basis in je leven weer op orde te krijgen.

3. Hoe lang duurt het?

Dit traject duurt ongeveer zes maanden. Je hebt ongeveer een uur per week contact met je begeleider en je bent tussen 8 en 24 uur per week actief op een ontwikkelplek of bezig met training. De uren op een ontwikkelplek kunnen steeds verder opgebouwd worden. Dit is helemaal afhankelijk van jouw situatie en mogelijkheden.

4. Voor wie is het?

Soms is je basis niet sterk genoeg om weer aan de slag te gaan. Dit kan bijvoorbeeld, omdat het lang geleden is dat je hebt gewerkt. Misschien heeft je motivatie of vertrouwen een deuk heeft opgelopen. Of omdat je fysieke of mentale klachten hebt. Misschien is je sociale netwerk heel klein of heb je geldproblemen. Het is belangrijk dat je de basis goed op orde hebt om de volgende stap in je leven te kunnen maken. Kikmaat helpt  je hierbij.

Ben jij er klaar voor om weer de eerste stappen te zetten en denk je dat een begeleider en tijdelijke ontwikkelplek je hierbij kunnen helpen? Neem dan contact op met je klantregisseur van Werk en Inkomen.

5. Hoe ziet het contact eruit?

Samen naar een afspraak

Deze ochtend heb je een afspraak bij Schuldhulpverlening. Samen met je begeleider heb je deze afspraak goed voorbereid. Je maakt tijdens dit gesprek een overzicht van jouw schulden en hoort welke oplossingen er zijn. Mooi, dat geeft meer rust. Mogelijk durf je nu weer de brievenbus te openen zonder stress.

Je zet de eerste stappen

Je gaat vanmiddag samen met je begeleider kennismaken op een ontwikkelplek bij een kringloopwinkel. Je bent hier enthousiast over en je kunt starten met een paar dagdelen in de week. Je begint in de middag, omdat het soms nog lastig is voor je om vroeg op te staan. Op deze manier kun je weer wennen om ergens naar toe te gaan, ritme op te bouwen en nieuwe mensen te leren kennen. Je krijgt  hier de kans om te ervaren hoe het is om op een drukke plek te werken en te voelen hoe het gaat met contact maken. Je kunt nu ook testen hoe lang je kunt staan voordat je even moet zitten. Je hoort meteen  na het gesprek dat je volgende week al kunt starten. Dat is mooi nieuws! Eenmaal weer thuis heb je bericht ontvangen dat je mag starten met gesprekken bij de psycholoog. Fijn dat je hier nog genoeg tijd voor hebt naast je ontwikkelplek. In de avond zit je met een glimlach weer op de bank. Je voelt je voldaan. De eerste stappen zijn gezet.