GA TERUG
Ontdek je mogelijkheden en talenten

Onderzoek de mogelijkheid om naar school te gaan

Heb je vragen over onderwijs en scholing? Ben je jonger dan 27 jaar? Vraag dan een onderwijsgesprek aan met een RMC-begeleider. Dit is een medewerker van de gemeente die alles weet over opleidingen. Hij of zij kan je adviseren over welke mogelijkheden er voor jou zijn op het gebied van scholing. Als je nog wat extra begeleiding nodig hebt om te starten met een opleiding, dan is dit ook mogelijk.
Als je niet precies weet wat je wilt, dan mag je een beroepskeuze test doen. En als het niet helemaal duidelijk is welk opleidingsniveau het beste bij je past, kun je ook nog een capaciteitentest doen.

1. Wat is het?

Heb je vragen over onderwijs en scholing? Ben je jonger dan 27 jaar? Vraag dan een onderwijsgesprek aan met een RMC-begeleider. Dit is een medewerker van de gemeente die alles weet over opleidingen. Hij of zij kan je adviseren over welke mogelijkheden er voor je zijn op het gebied van scholing. Heb je extra begeleiding nodig om te starten met een opleiding, dan krijg je die.

Als je niet precies weet wat je wilt, mag je een beroepskeuze test doen. Als niet helemaal duidelijk is welk opleidingsniveau het beste bij je past, kun je ook een capaciteitentest doen.

Het telefoonnummer waar je hen op kan bereiken is 013-5325775.

2. Wat is het doel?

Een scholingsadvies dat past bij jouw mogelijkheden! voorbeelden van zo’n advies:

    • Volgen van een BOL-opleiding. Je gaat bij een BOL-opleiding hele dagen naar school en loopt stage bij een bedrijf als onderdeel van je opleiding. Je hebt dan mogelijk recht op studiefinanciering. De begeleider van het RMC kan je helpen met het aanmelden voor de opleiding die bij je past en het aanvragen van de studiefinanciering.
    • Volgen van een BBL-opleiding. Dit is een combinatie van werken en leren. Meestal ga je één dag in de week naar school en de andere dagen werk je. Je krijgt daarvoor salaris en je hebt geen recht op studiefinanciering. De RMC-begeleider kan je ook hier helpen met de aanmelding.
    • Volgen van een deeltijdopleiding met werk.

Als blijkt dat je op dit moment geen mogelijkheden hebt om naar school te gaan, dan geeft de RMC-begeleider je advies over wat je wél zou kunnen.

3. Hoe lang duurt het?

De meeste mensen hebben 1 tot 5 gesprekken met de RMC-begeleider.

4. Voor wie is het?

Ben je jonger dan 23 jaar en heb je nog geen startkwalificatie, dan meldt je klantregisseur je altijd aan voor een onderwijsgesprek. Dit staat zo in de wet, omdat we het belangrijk vinden dat iedereen de kans krijgt om een startkwalificatie te behalen. Dit vergoot de kans op een goede baan.

Ben je tussen de 23 en de 27 jaar en je wil graag weten welke mogelijkheden je hebt op gebied van scholing? Geef dat dan aan bij je klantregisseur. Je mag dan ook gebruik maken van dit gesprek. Het is dan niet verplicht.

5. Hoe ziet het contact eruit?

Je hebt een gesprek op het kantoor van de gemeente met de RMC-begeleider. Hij of zij stelt vragen over je vooropleiding en interesses. Ook of je  nagedacht hebt over wat je graag zou willen en of er zaken zijn om rekening mee te houden.

Op basis van je antwoorden en ideeën maakt de trajectbegeleider een inschatting van de opties die je hebt. Hij of zij zal je ook vertellen of een bepaalde wens die je hebt realistisch is. Als je een idee hebt, dat misschien niet kan of lastig is, dan kijk je samen wat er wel kan.

Een beroepskeuzetest of capaciteitentest kunnen hier onderdeel van zijn. Je maakt deze zelf online en de resultaten bespreek je later samen.  Daarna maak je een plan A, B en C. Je gaat eerst aan de slag met plan A. Lukt dat op de een of andere manier niet, dan zijn er nog plan B en C.

Je gaat daarna zelf aan de slag met het plan. De klantregisseur van Werk & Inkomen kan je hierbij helpen.