GA TERUG
Bijna aan het werk

Advies bij het starten van een eigen bedrijf

Wil je een eigen onderneming starten? Dan kun je terecht bij Ondernemersadvies van de gemeente Tilburg. Nadat je met klantregisseur hebt overlegd en je toestemming hebt gekregen kijken zij met jou naar de mogelijkheden. Wat houden je plannen precies in, zijn je plannen realistisch, hoe ziet de markt eruit waarin je je gaat begeven, kun je er genoeg inkomen uit halen? Je maakt eerst zelf een mini-ondernemingsplan. Hierin zet je op een rij wat voor een bedrijf je wilt starten en hoe je het aan wilt pakken.

1. Wat is het?

Wil je een eigen onderneming starten? Bespreek dit met je Klantregisseur. De klantregisseur stelt je hier vragen over. Bijvoorbeeld over de reden dat je dit graag wilt doen. En over hoeveel je al weet over de administratie die hoort bij werken als zelfstandige. Als jij en de klantregisseur er vertrouwen in hebben en je hebt toestemming gekregen, krijg je een nieuwe klantregisseur die veel weet van ondernemen in de uitkering. Deze klantregisseur vraagt je om een Mini-ondernemingsplan te maken. Hij of zij bekijkt je plan overlegt met jou of je je kunt aanmelden bij Ondernemersadvies. Daarna kun je zelf aanmelden bij Ondernemersadvies. Na je aanmelding krijg je een zaaknummer. Dat zaaknummer gebruik je om online een aanmeldformulier in te vullen en ondernemingsplan te uploaden.

Daarna krijgt je een uitnodiging voor een eerste gesprek met een ondernemersadviseur. Je hebt ongeveer 6 weken regelmatig gesprekken met de adviseur. De adviseur bepaalt of jouw plan kans van slagen heeft. Een uitkomst kan zijn dat je gaat ondernemen vanuit de uitkering of dat je volledig aan de slag gaat als ondernemer.


Fulltime ondernemen

Vanuit je bijstandsuitkering stroom je door naar de Bbz2004. Dit is het besluit bijstandverlening zelfstandigen. Een ondernemersadviseur zal dit dan met je bespreken en je hierbij begeleiden.

Parttime ondernemen

Parttime ondernemen is werken als zelfstandig ondernemer voor maximaal 23,5 uur per week. Je bijstandsuitkering behoud je (gedeeltelijk). We vullen de inkomsten die je hebt vanuit je onderneming aan tot de bijstandsnorm. Dat betekent dat je uitkering hierdoor minder hoog kan zijn, maar je totale maandelijkse inkomsten blijven gelijk.

Als je parttime gaat ondernemer heb je te maken met de volgende regels:

  • Je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Zo sta je officieel geregistreerd als ondernemer.
  • Je moet meewerken aan de begeleiding van de ondernemersadviseur. Jullie voeren gesprekken over hoe het gaat met je onderneming.
  • Je levert iedere maand een formulier in bij Werk en Inkomen waarop je je inkomsten, kosten en gemaakte uren invult.

Ieder jaar is er een evaluatiemoment waarom je met je klantregisseur bekijkt of je aan de voorwaarden voldoet om door te gaan met parttime ondernemen, zoals het inleveren van de maandelijkse formulieren en het zoeken en aanvaarden van betaald werk voor de overige uren.

2. Wat is het doel?

Het doel is dat je als zelfstandige aan de slag gaat. Het is hierbij belangrijk dat je een realistisch plan hebt. Daarnaast moet de verwachting zijn, dat je onderneming een succes gaat worden.

3. Hoe lang duurt het?

Dit ligt natuurlijk aan hoe ver je bent met je plan en hoe groot (of klein) je toekomstige onderneming is. Overleg dit vooral met je adviseur.

4. Voor wie is het?

Voor iedereen met of zonder uitkering die een realistisch plan heeft om een eigen onderneming op te starten. Als je denkt dat dit bij je past, neem dan contact op met je klantregisseur om dit te overleggen. Samen bekijk je (in grote lijnen) wat je plannen zijn en of deze haalbaar zijn. Als je samen vaststelt, dat het een goed idee is, regelt je klantregisseur een gesprek bij het team Ondernemersadvies.

5. Hoe ziet het contact eruit?

Je maakt eerst een mini-ondernemersplan. Je klantregisseur stuurt dit samen met je aanmelding naar Ondernemersadvies. Binnen twee weken word je dan uitgenodigd voor een adviesgesprek. In dit gesprek kun je uitleggen wat je plannen zijn voor je (toekomstige) onderneming.

De adviseur bekijkt dan of:
    • je idee haalbaar is
    • er vraag is naar de dienst/het product waarmee je de markt op wilt
    • je (investerings)kosten in verhouding staan tot het inkomen dat je uit je onderneming gaat halen
    • je tarieven in je plan gebruikt die passen bij de markt waarop je je begeeft
    • je voldoende kennis en kunde in huis hebt om de onderneming tot een succes te maken. Denk aan de skills die je nodig hebt bij het werven van klanten/opdrachten, het doen van de administratie en natuurlijk creativiteit!
    • je voltijd of deeltijd ondernemer wilt worden

Het doel van de hulp van de ondernemersadviseurs is, dat er aan het einde van het traject een concreet en financieel goed onderbouwd ondernemingsplan ligt. Hiermee kunnen we inschatten of het starten van een onderneming realistisch is.