Taalles | Leer beter lezen en schrijven
Heb je moeite met lezen en schrijven, rekenen of werken op de computer? Vind je het moeilijk om je post te begrijpen? Weet je niet hoe je op de computer iets op moet zoeken? Blijf er niet mee rondlopen. Je bent niet de enige in Tilburg! Het Taalhuis kan je hierbij helpen!
1.
Wat is het?
Heb je moeite met lezen en schrijven, rekenen of werken op de computer? Vind je het moeilijk om je post te begrijpen? Weet je niet hoe je op de computer iets op moet zoeken? Blijf er niet mee rondlopen. Je bent niet de enige in Tilburg! Het Taalhuis kan je hierbij helpen!
Dit zijn de organisaties in de stad die lesgeven in Nederlandse taal, rekenen en werken met de computer:
- De Bibliotheek Midden-Brabant
- ContourdeTwern
- ROC
- MST
Bespreek met je klantregisseur wat je graag wilt leren. De klantregisseur meld je aan bij het Taalhuis en daarna krijg je een uitnodiging. Met de medewerker van het taalhuis kijk je welke lessen en welke organisatie het beste bij je past.
De organisatie waar je de lessen gaat volgen, maakt daarna afspraken met jou. De afspraken gaan over wanneer je gaat deelnemen en welke lessen je gaat volgen. Als de lessen geld kosten, neem dan contact op met je klantregisseur.
Als je klaar bent met de cursus kun je nog meer leren als je wilt. Bespreek dit met je klantregisseur.
2.
Wat is het doel?
Het is belangrijk, dat je gaat leren wat je nodig hebt. Dat kan bijvoorbeeld zijn: een brief leren schrijven om een baan te zoeken, leren werken op de computer of je post beter begrijpen. Dat is voor iedereen anders.
3.
Hoe lang duurt het?
De duur is voor iedereen anders. Je hebt korte cursussen van bijvoorbeeld 10 weken 3 uur per week. Soms heb je meer tijd nodig en ga je een jaar 2 keer per week 3 uur naar school.
4.
Voor wie is het?
Meld je aan bij het Taalhuis als je moeite hebt met lezen en schrijven, rekenen of werken met de computer. Twijfel niet om mee te doen!
5.
Hoe ziet het contact eruit?
Het gesprek bij het Taalhuis
Je hebt één of twee gesprekken met het Taalhuis. Het Taalhuis zit op verschillende plekken in de stad. Je klantregisseur meldt je aan voor het gesprek. We plannen een moment dat het beste voor je uitkomt. Op de dag van het gesprek meldt je je bij de balie. Je krijgt koffie en wacht tot de medewerker van het Taalhuis je op komt halen. Je vertelt de medewerker van het Taalhuis waarom je er bent en welke vragen je precies hebt. Vind je dat lastig? Dan helpt de medewerker je door vragen te stellen over je opleiding en je werk. Ook stelt de medewerker praktische vragen aan je. Bijvoorbeeld: lees je zelf je post? Welke programma’s gebruik je op de computer? Zo krijgt de medewerker een goed beeld van wat je nodig hebt en welke organisatie het beste bij je past. Bij die organisatie meldt de medewerker je aan. Daarna belt deze organisatie je op om af te spreken wanneer je gaat starten. De organisatie houdt altijd rekening met welke momenten voor jou uitkomen. De medewerker van het Taalhuis spreek je daarna niet meer. Heb je daarna nog vragen? Neem dan contact met het Taalhuis.
Starten met de taalles
Daarna start je met de taallessen. Je krijgt les in een groep die bij je past. Je leert wat voor jou belangrijk is. Je werkt in je eigen tempo. Je hebt 1 of 2 keer les per week. Het is voor veel mensen spannend om met de lessen te starten, maar dat gevoel is vaak na 1 les al weg.