GA TERUG
Aan het werk met ondersteuning

Werk doen dat je kunt

Een indicatie banenafspraak is een verklaring die je krijgt, als je door ziekte of handicap (arbeidsbeperking) niet het minimumloon kunt verdienen. Met deze verklaring begeleidt de gemeente je naar het vinden en houden van werk. Met de banenafspraak heb je meer kans op betaald werk.

1. Wat is het?

Het kabinet en werkgevers hebben afgesproken, dat ze voor meer banen gaan zorgen voor mensen met een arbeidsbeperking. Met de banenafspraak heb je meer kans op betaald werk. Werk dat bij jou en je ziekte of handicap past. De werkgever is op de hoogte van je ziekte of handicap en past het werk zoveel mogelijk naar jouw wensen aan. Als je werk hebt gevonden, krijg je vaak een jobcoach. Dat is iemand die jou en je werkgever ondersteunt om ervoor te zorgen dat alles goed gaat.

Een indicatie banenafspraak is een verklaring die je krijgt, als je door ziekte of handicap (arbeidsbeperking) niet het minimumloon kunt verdienen. Met deze verklaring begeleidt de gemeente je naar het vinden en houden van werk.

Deze indicatie vraag je aan bij het UWV. Je vraagt om een beoordeling van je arbeidsvermogen. In het onderzoek wordt gekeken welk percentage van het minimumloon je kunt verdienen. Je kunt het formulier op de website van het UWV invullen. Daarna print je het en stuur je het op. Het UWV nodigt je daarna uit voor een afspraak. Bezoek de website van het UWV >

2. Wat is het doel?

Het doel is dat iedereen met een arbeidsbeperking meer kans heeft om werk te vinden. Misschien heb je extra begeleiding nodig of een aangepaste werkplek. Dat maakt het soms lastig om een passende, leuke baan te vinden.

Heb je een indicatie banenafspraak? Dan val je onder de doelgroep. Je hebt hierdoor meer kans om werk te vinden dat bij jou past. Ook kun je begeleiding krijgen bij het vinden en behouden van werk.

3. Hoe lang duurt het?

Als je in het doelgroepregister staat, kun je tot je AOW-leeftijd in het register blijven staan. Dat betekent, dat je tot aan je pensioen recht hebt op begeleiding bij het vinden en behouden van werk.

4. Voor wie is het?

Je krijgt een indicatie banenafspraak als je door ziekte of handicap niet het minimumloon kunt verdienen. Je kunt wel zelfstandig werken. Dit zijn de voorwaarden:

  • Je kunt door ziekte of handicap niet het minimumloon verdienen;
  • Je ziekte of handicap duurt nog minimaal 6 maanden vanaf het moment van beoordelen;
  • Je wordt door de gemeente begeleid naar werk (of bent naar werk begeleid);
  • Je volgt een opleiding in het voorgezet speciaal onderwijs (vso), praktijkonderwijs (pro) of een entree-opleiding in het mbo. Of je hebt een van deze opleidingen al gevolgd.

5. Hoe ziet het contact eruit?

Als je de indicatie hebt en je gaat op zoek naar werk, dan heb je eerst contact met de werkmakelaar, die je helpt bij het vinden van een baan die bij jou past. De werkmakelaar blijft ook contact met je houden als je al aan het werk bent. Je hebt ook contact met een arbeidsdeskundige. Deze bezoekt je op je werkplek om je loonwaarde te meten. Dat is een onderzoek waarbij er bekeken wordt welk percentage van het minimumloon je kunt verdienen. Het kan zijn dat je ook contact heb met een jobcoach. De jobcoach begeleid je op je werkplek.