GA TERUG
Ik heb een uitkering

Inkomsten naast je uitkering

Is je uitkering een aanvulling op andere inkomsten die je hebt? Dan rekenen wij iedere maand uit hoeveel uitkering je van ons krijgt. We vullen je inkomsten aan tot de bijstandsnorm. Je moet ons elke maand laten weten wat de hoogte is van je andere inkomsten. Hiervoor gebruik je de inkomstenverklaring. Je moet hierbij ook de documenten aanleveren waarop we deze inkomsten zien. Meestal is dit je salarisstrook of een specificatie. We gebruiken deze gegevens om een goede berekening te maken. Op deze pagina lees je alles over het opgeven van inkomsten naast je uitkering en de inkomstenverklaring.

Wat is een inkomstenverklaring?

Is de bijstandsuitkering die je krijgt een aanvulling op je andere inkomsten? Dan rekenen wij iedere maand uit hoeveel uitkering je van ons krijgt. We vullen je inkomsten aan tot de bijstandsnorm.

Een inkomstenverklaring is het formulier waarop je de hoogte van je inkomsten invult. Je moet hierbij ook de documenten aanleveren waarop we deze inkomsten zien. Meestal is dit je salarisstrook of een specificatie. We gebruiken deze gegevens om een goede berekening te maken.

Wanneer moet ik een inkomstenverklaring inleveren?

Bij de volgende soorten inkomsten moet je elke maand een inkomstenverklaring indienen:

 • Inkomsten uit werk (als je in loondienst bent)
 • Inkomsten die je haalt uit je werk als zelfstandige
 • Inkomsten uit stagevergoeding of vrijwilligerswerk
 • Als je een Ziektewet-uitkering hebt
 • Als je een WW-uitkering hebt
 • Als je alimentatie ontvangt

Heb je inkomsten uit Wajong, WIA, WAO of pensioen? Dan hoef je geen inkomstenverklaring in te leveren. Je maakt dan gebruik van een wijzigingsformulier.

Wanneer moet ik het wijzigingsformulier gebruiken?

Heb je een inkomen uit Wajong, WIA, WAO of pensioen? Dan vullen wij je inkomen aan tot de bijstandsnorm. Je hoeft in deze gevallen geen inkomstenverklaring in te vullen. Dit soort inkomsten wijzigen meestal maar twee keer per jaar. In januari en in juli. Vaak is dat een paar procent. Dat noemen we indexeren.

Je krijgt twee keer per jaar een brief van ons waarin we vragen om deze wijziging door te geven. Het gaat dan om het nieuwe bedrag ná indexering. Heb je geen brief van ons gekregen en zijn je inkomsten toch gewijzigd? Geef dit dan toch aan ons door. Vul het wijzigingsformulier in.

Als je het formulier bij ons inlevert, sturen we je meteen een nieuw formulier toe voor de volgende keer.

Het wijzigingsformulier gebruik je ook om andere wijzigingen in je situatie door te geven.

Hoe krijg ik een inkomstenverklaring?

Iedere maand krijg je een e-mail met een link naar het formulier inkomstenverklaring. Heb je ‘m een keer niet gekregen of ben je ‘m kwijt? Ga dan naar “hoe vul ik een inkomstenverklaring in” op deze pagina. Je leest er hoe je moet invullen en wat je kunt verwachten. Onderaan zie je de knop “Inkomstenverklaring indienen”. Door hier op te klikken kun je beginnen met invullen (DigiD verplicht).

Wil je graag een e-mail ontvangen met link? Neem dan contact op met je rechtmatigheidsconsulent of met backofficeweni@tilburg.nl.

Wanneer moet ik mijn inkomstenverklaring inleveren?

Je dient je inkomstenverklaring uiterlijk op de laatste dag van de maand in. Lukt dat niet of heb je de gegevens nog niet compleet? Dan dien je ‘m later in. De uitkering krijg je dan ook later. Kom je hierdoor in de problemen? Neem dan contact op je rechtmatigheidsconsulent om dit te bespreken.

Hoe vul ik een inkomstenverklaring in?

Digitaal indienen inkomstenverklaring

 • Je ontvangt, in je mail, maandelijks een link van ons.
 • Je klikt op de link en logt in met DigiD.
 • Je begint met het invullen van de inkomstenverklaring.
 • Tijdens het digitaal invullen kun je bewijsstukken bijvoegen (bijvoorbeeld loonstrook of bankafschrift).
 • Je ontvangt een bevestigingsmail op het door jouw opgegeven e-mailadres.
 • Jouw ingevulde inkomstenverklaring, met bewijsstukken komt binnen bij de Backoffice van Werk en Inkomen.
 • De Backoffice Werk en Inkomen verwerkt je inkomstenverklaring.
 • Via tilburg.nl/mijngemeente (inloggen met DigiD verplicht) volg je de status. Je ziet hier wanneer wij je inkomstenverklaring in behandeling nemen, etc.
 • Nog niet alle bewijsstukken bij de hand? Deze kun je ook nog toevoegen via www.tilburg.nl/mijngemeente. Doe dit zo snel mogelijk. We kunnen je inkomstenverklaring pas in behandeling nemen als deze compleet is.

Inkomstenverklaring indienen > 

Lukt het niet om je inkomstenverklaring digitaal in te dienen neem dan contact op met je rechtmatigheidsconsulent.

Wat moet ik allemaal inleveren?

Dit is afhankelijk van het inkomen dat je hebt. Als je inkomsten uit werk hebt, dan lever je een salarisstrook in. Bij inkomsten uit een andere uitkering lever je een specificatie aan. Bij alimentatie lever je een bankafschrift aan. Twijfel je over wat je in moet leveren? Neem dan contact op met je rechtmatigheidsconsulent.

Ik krijg pas achteraf mijn loon betaald hoe werkt het dan?

Je kunt de inkomstenverklaring indienen vóór de datum waarop je uitkering wordt overgemaakt. Je vult dan in welke inkomsten je verwacht in die maand. We maken de berekening dan met deze inkomsten. De loonstrook stuur je naar ons als je deze hebt ontvangen. Als we je loonstrook hebben, rekenen we uit of het bedrag, dat je van ons hebt gehad, klopt.

Ik heb mijn inkomstenverklaring ingeleverd, wanneer krijg ik geld?

Voorbeeld: als je je inkomstenverklaring vóór de {boekingsdatum} indient, dan krijgt je de uitkering voor het einde van de maand.

Dien je de inkomstenverklaring later in? Dan krijg je de uitkering ook wat later. Meestal lukt het ons om je inkomstenverklaring binnen 2 dagen goed te verwerken. We doen ons best om dit zo snel mogelijk te doen. Het is belangrijk dat je deze dan wel goed hebt ingevuld en dat alles compleet is.

Ik heb mijn inkomstenverklaring op tijd ingeleverd, maar ik heb nog geen uitkering gekregen. Hoe kan dat?

Als je je inkomstenverklaring op tijd hebt ingediend en nog geen uitkering hebt gekregen, dan is de kans groot dat je niet alle documenten hebt ingediend die nodig zijn Je krijgt dan een brief waarin staat welke gegevens we nog missen. Als je deze brief niet hebt gekregen, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Neem dan contact op met je rechtmatigheidsconsulent.

Wat gebeurt er als ik mijn inkomstenverklaring te laat inlever?

Het is belangrijk dat je je inkomstenverklaring op tijd indient. Pas als we deze (samen met de documenten) hebben gekregen, kunnen we uitrekenen hoeveel uitkering je krijgt. Dien je hem later in? Dan krijg je je uitkering ook later.

Wanneer je je inkomstenverklaring langere tijd niet indient, dan sturen we je een brief met de vraag om deze toch nog in te dienen. Wanneer je dat niet doet, kunnen we niet berekenen hoeveel uitkering je van ons krijgt.  Als we dat te lang niet kunnen doen, dan weten we niet of je nog recht hebt op een uitkering. Uiteindelijk beëindigen we je uitkering.

Ik heb een brief gekregen dat mijn inkomstenverklaring niet goed is ingevuld of dat er een document mist. Krijg ik nu wel mijn uitkering?

Lees de brief die je hebt gekregen goed door. We hebben in de brief gezet welke informatie we nog nodig hebben. In de brief staat ook of we je uitkering geblokkeerd hebben of dat we de uitkering toch hebben kunnen betalen.

In beide situaties is het belangrijk, dat je de gegevens toch nog bij ons aanlevert. Begrijp je de brief niet of niet helemaal? Neem dan contact op met je rechtmatigheidsconsulent.

Ik heb hulp nodig bij het invullen. Waar kan ik terecht?

Als je niet goed weet hoe je de inkomstenverklaring in moet vullen, dan kun je het beste­­ bellen met je rechtmatigheidsconsulent. Lukt het dan nog niet? Kom dan langs op ons kantoor aan het Koningsplein 10 en meld je bij de balie.

Hoe rekenen jullie uit hoeveel uitkering ik krijg?

Als je elke maand inkomsten hebt:

 • We kijken naar je netto inkomen op je loonstrook.
 • Daarna bekijken we welke bijstandsnorm voor jou geldt.
 • We berekenen het verschil tussen de bijstandsnorm en jouw inkomen.
 • Dat verschil krijg je uitbetaald.

Als je elke vier weken inkomsten hebt:

De uitkering is een maandbetaling. De uitkering gaat dus over één volle maand.  Als we uitrekenen wat je van ons krijgt, mogen we alleen kijken naar het bedrag dat je in die maand van je werkgever hebt gehad.  Als je salaris per maand wordt uitbetaald, dan is het makkelijk.  Een extra berekening is dan niet nodig. Sommige werkgevers betalen alleen het salaris per 4 weken en niet per maand. Dan moeten we extra rekenwerk doen.

In dit overzicht zie je, dat je salaris, elke vier weken wordt uitbetaald, op twee maanden betrekking kan hebben. Jouw inkomsten uit werk moeten wij dan dus terugrekenen naar de juiste maand. Hierdoor is het bedrag op je loonstrook van je werkgever anders, dan het bedrag dat je van ons krijgt. Omdat dit misschien wat ingewikkeld klinkt, hieronder een voorbeeld:

 • Frans verdient van 25 april tot en met 22 mei € 350,00. Dit zijn vier weken en de data vallen onder periode 5.
 • Periode 5 bestaat staat uit 28 dagen.
 • De € 350,00 deel je door 28 dagen. Dat betekent een inkomen van €12,50 per dag.
 • 6 van de 28 dagen vallen in april. Dat is 6 x € 12,50 = € 75,00 inkomsten in april.
 • 22 van de 28 dagen vallen mei. Dat is 22 x € 12,50 = € 275,00 inkomsten in mei.
 • In de maand april vullen we het bedrag van € 75,00 aan tot de bijstandsnorm.
 • Voor de maand mei is, dat iets ingewikkelder. Frans weet namelijk nog niet wat hij in de rest van de maand mei gaat verdienen. Daarom korten we het deel van de inkomsten dat al bekend is.
 • Vier weken later krijgt hij een nieuwe loonstrook over de periode 23 mei tot en met 16 juni (vier weken, periode 6). Hij heeft opnieuw €350,00 verdiend.
 • We maken dezelfde berekening als in periode 5. Per dag heeft hij €12,50 verdiend.
 • 9 van de 28 dagen vallen in mei. Dat is 9 x 12,50 = € 112,50 in inkomsten in mei.
 • Het totale inkomen over de maand mei is dan € 387,50 (€ 275,00 van periode 5 en € 112,50 van periode 6)
 • Dit betekent dat er een bedrag van € 112,50 te veel is betaald in mei.
 • Dit te veel betaalde bedrag houden we in op de uitkering van juni.

Om de bedragen goed uit te rekenen, maken we gebruik van de onderstaande tabel.

Vierwekelijkse betaalkalender

Periode Weeknummers Startdatum Einddatum Uitbetaling in week
1 Week 1 t/m 4 02-01-2023 29-01-2023 Week 5
2 Week 5 t/m 8 30-01-2023 26-02-2023 Week 9
3 Week 9 t/m 12 27-02-2023 26-03-2023 Week 13
4 Week 13 t/m 16 27-03-2023 23-04-2023 Week 17
5 Week 17 t/m 20 24-04-2023 21-05-2023 Week 21
6 Week 21 t/m 24 22-05-2023 18-06-2023 Week 25
7 Week 25 t/m 28 19-06-2023 16-07-2023 Week 29
8 Week 29 t/m 32 17-07-2023 13-08-2023 Week 33
9 Week 33 t/m 36 14-08-2023 10-09-2023 Week 37
10 Week 37 t/m 40 11-09-2023 08-10-2023 Week 41
11 Week 41 t/m 44 09-10-2023 05-11-2023 Week 45
12 Week 45 t/m 48 06-11-2023 03-12-2023 Week 49
13 Week 49 t/m 52 04-12-2023 01-01-2024 Week 1 2024

 

Krijg je je inkomsten per week? Dan rekenen we deze op dezelfde manier om naar een inkomen per maand.

Wat kan ik doen als ik denk dat het uitkeringsbedrag niet klopt?

Als je denkt dat er iets niet goed is gegaan met de berekening, neem dan contact op met de rechtmatigheidsconsulent. Hij of zij kijkt dan naar de berekening. De rechtmatigheidsconsulent is zelf niet degene die dit heeft uitgerekend. Komen jullie er niet uit? Dan neemt je rechtmatigheidsconsulent contact op met de collega die de berekening heeft gemaakt.

Hoe werkt het als ik inkomsten als zelfstandige heb?

Wanneer wij je inkomen als zelfstandige aanvullen tot de bijstandsnorm, dan berekenen we ook iedere maand hoeveel je van ons krijgt. Dit is anders dan wanneer je in loondienst bent.

Als je start als zelfstandige krijg je een Excelbestand van je rechtmatigheidsconsulent. Hierin moet je je inkomsten (omzet) en uitgaven (onkosten) van je bedrijf aangeven. Er zijn verschillende kosten die je (deels) mag opgeven als parttime ondernemer. Deze kosten mag je aftrekken van je inkomsten.  Dit zijn bijvoorbeeld de kosten van inschrijving bij de Kamer van Koophandel, noodzakelijke reiskosten en (sommige) voorraadkosten. Welke kosten dit precies zijn is afhankelijk van je situatie. We vertellen je hier meer over zodra je start met je onderneming

Dit bestand stuur je iedere maand naar: backofficeweni@tilburg.nl. Dit doe je vóór het einde van de maand. Stuur ook je inkomstenverklaring, de facturen, bonnetjes en andere documenten waarmee je de omzet en onkosten laat zien.

Een medewerker van Werk & Inkomen bekijkt dit overzicht en berekent hoeveel aanvullende uitkering je krijgt. Het kan zijn dat je iets opgeeft als onkosten, maar dat we dat niet zo zien.  Als je twijfelt over of je iets als onkosten kunt opgeven, neem dan contact op met je rechtmatigheidsconsulent.

Ik heb een IOAW-uitkering en inkomsten. Is dat anders?

De IOAW is een bruto uitkering. Omdat wij elke maand belasting over de IOAW-uitkering moet afdragen, berekenen we de IOAW uitkering bruto. Je krijgt deze netto per maand uitbetaald.

Een voorbeeld:

Je hebt een maandelijks inkomen van €1.000,00 bruto. Dit inkomen wordt aangevuld met een IOAW-uitkering.  De norm die voor jou geldt van de IOAW is € 1.300,00. Bij het bruto bedrag van € 1.000,00 tellen we je maandelijkse vakantiegeld op. Dit is € 80,00. Je bruto inkomen is € 1040.

€ 1.300 – € 1040 = € 260,00.  Dit is het bruto bedrag waarmee je inkomen wordt aangevuld.

Hoe werkt een vrijlating van de inkomsten?

Vrijlating van je inkomsten
Als je een inkomen hebt dat lager is dan de bijstandsnorm en wij vullen dat iedere maand aan, dan mag je een inkomstenvrijlating aanvragen. Dit betekent, dat je (voor een bepaalde periode) wat meer geld over kunt houden. Je kunt dan een percentage van je verdiende inkomen houden. Dit kan tot een maximaal bedrag van € 246,- per maand, afhankelijk van welke vrijlating voor jou van toepassing is .

In de wet staat dat we deze vrijlatingen toe kunnen passen als deze jou helpen te blijven werken. Je klantregisseur bekijkt of je gebruik kunt maken van de vrijlating. Denk je dat je in aanmerking komt voor een vrijlating? Neem dan contact op met je klantregisseur. De vrijlating hoeft niet aaneengesloten te zijn, als er korter dan 6 maanden wordt gewerkt, kan het restant later nog verrekend worden.

Verschillende soorten vrijlating
We hebben 4 soorten vrijlatingen voor verschillende situaties. Deze leggen we aan je uit in de tabel hieronder. Het kan voorkomen dat er door jouw situatie meerdere vrijlatingen van toepassing lijken te zijn. In de wet staat dat dit niet kan. Daarom gaat de ene vrijlating voor op de andere. Deze volgorde staat in cijfers aangegeven in de tabel. Als je bijvoorbeeld een vrijlating in verband met een medische urenbeperking hebt, kun je niet ook een vrijlating in verband met loonkostensubsidie aanvragen.

 

  Soort vrijlating Leeftijd Percentage Hoogte Maximale duur Voorwaarden
1 Gewone inkomsten vrijlating Ouder dan 27 jaar 25% Maximaal 246,- per maand 6 maanden De klantregisseur beoordeelt of deze vrijlating nodig is om aan het werk te blijven.
2 Medische urenbeperking Iedereen 15% Maximaal 155,56 per maand

 

Er is geen maximale duur, dit is afhankelijk van jouw situatie. Ouder dan 27 jaar:

 • Voordat we deze vrijlating toepassen, passen we eerst de gewone vrijlating toe.
 • Deze vrijlating kunnen we niet toepassen als we de gewone vrijlating al toepassen.

Jonger dan 27 jaar:

 • De gewone inkomstenvrijlating is niet van toepassing als je jonger bent dan 27 jaar.
 • De vrijlating medische urenbeperking kunnen we direct inzetten.
3 Loonkostensubsidie Iedereen 15% Maximaal 155,56 per maand

 

Maximaal 12 maanden. Als  blijkt dat een uitbreiding van de uren na deze periode niet mogelijk is, kun je blijvend een verlenging van de vrijlating loonkostensubsidie krijgen. Ouder dan 27 jaar

 • Voordat we deze vrijlating toepassen, passen we eerst de gewone vrijlating toe.
 • Deze vrijlating kunnen we niet toepassen als we al een gewone vrijlating of een vrijlating medische urenbeperking toepassen.

Jonger dan 27 jaar

 • De gewone inkomstenvrijlating is niet van toepassing als je jonger bent dan 27 jaar.
 • De vrijlating loonkostensubsidie kunnen we toepassen als je geen vrijlating medische urenbeperking hebt.
4 Alleenstaande ouder Ouder dan 27 jaar 12,5% Maximaal 153,38 per maand Maximaal 30 maanden achter elkaar
 • Voordat we deze vrijlating kunnen toepassen, passen we eerst de gewone vrijlating toe.
 • Deze vrijlating kunnen we niet toepassen als je een gewone vrijlating, vrijlating medische urenbeperking of vrijlating loonkostensubsidie hebt.
 • Voorwaarde is dat je de volledige zorg hebt voor een kind tot 12 jaar waar je financieel verantwoordelijk voor bent.
 • De klantregisseur beoordeelt of deze vrijlating nodig is om aan het werk te blijven.